Afspraken voor biomassa en voedsel

Benieuwd welke afspraken nodig zijn en waarom normalisatie van belang is? Lees over de huidige ontwikkelingen, de plannen en inspirerende verhalen uit de wereld van biomassa en voedsel.

Biomassa is een onmisbare grondstof in de circulaire economie en essentieel voor de afname van CO2-uitstoot. Vraagstukken rondom biomassa en voedsel bevinden zich daardoor in het hart van de circulaire economie. Een stabiele, gezonde en veilige voedselproductie voorziet in onze primaire levensbehoeften.

Welke afspraken zijn er gemaakt?

  • Afspraken om de kwaliteit en betrouwbaarheid voor hergebruik van grondstoffen aan te tonen.
  • Harmonisatie van regels, lagere drempels en minder regeldruk.
  • Afspraken zodat bedrijven innovatieve producten op de markt kunnen brengen.

Ontwikkelingen en plannen

Ontwikkelingen

  • STAR4BBI

STAR4BBI richt zich op het wegnemen van belemmeringen en het stimuleren van een ‘level playing field’ voor de bio-based industrie. Producenten van bio-based producten geven aan dat normen met specificaties van eigenschappen nodig zijn om tot marktacceptatie en marktopschaling te komen. In het project STAR4BBI wordt in kaart gebracht wat belemmeringen zijn om bio-based producten op de markt te brengen. Daarbij wordt ook gekeken naar knelpunten met normen.

  • Inzet van algen

Algen kunnen een belangrijke basis leveren in de circulaire economie, als grondstof voor bio-based producten in onder andere de farmacie en voedselindustrie. Op verzoek van de Europese Commissie worden hiervoor nu normen ontwikkeld die aan de markt duidelijkheid bieden voor de inzet van algen.In de pijplijn

  • Kwaliteitseisen voor secundaire meststoffen en bodemverbeteraars

De herziening van de Europese meststoffenverordening biedt een toekomstige juridische basis voor de erkenning van herwonnen meststoffen en bodemverbeteraars. Uitgangspunt is dat een meststof die voldoet aan de criteria, op de Europese markt kan worden gebracht met CE-markering, ongeacht de herkomst van de meststof.

Minique Vrins

Minique Vrins

Wil je meepraten, meer informatie over de normcommissie of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Neem contact op met Minique Vrins, consultant bij NEN, telefoon 015 2 690 234 of stuur een e-mail.

stuur een e-mail

Praktijkverhalen

Van koffiedik naar bitterbal


Er wordt veel koffie gedronken in Nederland. Daardoor is er ook veel koffiedik. Doorgaans belandt dat bij het afval, maar het bedrijf GRO (Green Recycled Organics) gebruikt het als grondstof voor het kweken van oesterzwammen, die groeien er perfect op. Omdat de oesterzwam een goede vleesvervanger is, wordt het bijvoorbeeld verwerkt in kroketten en bitterballen. 'We leveren producten terug aan dezelfde bedrijven waarvan we het koffiedik betrekken'.

Lees zijn verhaal

Arjan van der Vegte, manager Research en Development bij MOSO

François de Bie, Senior Marketing Director bij Total Corbion PLA

Bio-based kunststof: suiker als grondstof


Honderd procent bio-based kunststof maken, dat is waar Total Corbion PLA voor is opgericht. Als grondstof wordt suikerriet gebruikt, daar wordt met enkele tussenstappen Poly Lactic Acid (PLA) van gemaakt. Dat kan in verschillende 'smaken', afhankelijk van de eisen die bij een toepassing worden gesteld. Zo is er nu ook een PLA-variant die bestand is tegen hoge temperaturen; handig als je bijvoorbeeld koffiebekertjes wil maken.

Lees zijn verhaal

In het hart van circulaire economie


Iets nuttigs doen met organische reststoffen, dat is was de leden van de BVOR (Branche Vereniging Organische Reststoffen) bindt. 'Onze leden vertegenwoordigen met 2 miljoen ton groen restmateriaal en 1 miljoen gft bijna 80 procent van het volume dat jaarlijks wordt verwerkt', zegt BVOR-directeur Arjen Brinkmann. 'Uit deze reststromen produceren onze leden onder meer compostproducten, biobrandstoffen en meer innovatieve producten zoals vezels voor kartonnage.'

Lees zijn verhaal

Interview met Arjen Brinkmann, directeur BVOR

Meer lezen over afspraken voor een circulaire economie?

Hoe kunnen breed-gedragen nationale en internationale afspraken effectief bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie?

Lees de inspirerende verhalen, luister naar de podcasts of bekijk de ontwikkelingen op het gebied van de huidige en gewenste rol van normalisatie uit de markt van bouw, consumptiegoederen, kunststoffen, biomassa & voedsel en maakindustrie.