BNR's Big Five van het circulaire bouwen

Maandag 15 april t/m vrijdag 19 april is in BNR's Big Five het onderwerp circulair bouwen in de spotlights gezet.

Roelof Hemmen gaat tijdens de BNR's Big Five in gesprek met hoofdrolspelers van de belangrijkste dossiers in Nederland. Circulair bouwen is hét onderwerp waar NEN op in speelt bij BNR's Big Five. Vijf dagen per week is het onderwerp circulair bouwen uitgelicht. Elke dag is dit vanuit een andere invalshoek gedaan. De bouwketen wordt op verschillende manieren naar voren gebracht.

Hergebruik van bouwmaterialen

Circulair Bouwen | Hoogleraar Elphi Nelissen

Zo bouwen dat al het materiaal, werkelijk elke spijker, opnieuw gebruikt kan worden. Daarover gaat het deze week in BNR's Big Five van het Circulaire Bouwen. Elphi Nelissen, hoogleraar Building Sustainability aan de TU Eindhoven, hoopt dat het over dertig jaar de gewoonste zaak van de wereld is.

Bouwbedrijven circulair maken

Circulair Bouwen | Esther Donders van Heijmans

Wat moet er gebeuren op de bouwplaats om alles circulair te maken? En hoe maak je van circulair bouwen een bloeiend businessmodel? Dat vragen we in deze aflevering van BNR's Big Five van het Circulaire Bouwen aan Esther Donders, directeur Procurement bij bouwbedrijf Heijmans.

Hergebruik van grondstoffen

Circulair Bouwen | Michel Baars van New Horizon Urban Mining

Michel Baars, oprichter van New Horizon Urban Mining, is te gast in BNR's Big Five van het Circulaire Bouwen. Als hij naar de stad kijkt, ziet hij geen gebouwen, maar grondstoffen. En hij haalt ze er ook uit. Hij sloopt gebouwen en zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk materiaal hergebruikt wordt.

Gebouwen die depots van materialen worden

Circulair Bouwen | Architect Thomas Rau

We moeten radicaal anders gaan kijken naar gebouwen: het moeten depots van materialen worden. Dat vindt architect Thomas Rau. Met zijn madaster -een kadaster voor materialen- wil hij de weg openbreken naar het volledig circulaire bouwen.

Financiën bij circulaire bouw

Circulair Bouwen | Patty Zuidhoek van Triodos Bank

Circulair bouwen is een mooie ambitie, maar het is nog moeilijk te financieren. Patty Zuidhoek, directeur Zakelijke Relaties bij Triodos Bank probeert er toch op in te springen. Maar een bank komt al gauw in de knel met hypotheekrecht, eigendomsrecht en tal van financieringsregels.

Meer informatie

Benieuwd welke afspraken nodig zijn en waarom normalisatie van belang is? Lees over de huidige ontwikkelingen, de plannen en inspirerende verhalen uit de bouwsector.

nen.nl/circulairbouwen