Afspraken voor kunststoffen

Benieuwd welke afspraken nodig zijn en waarom normalisatie van belang is? Lees over de huidige ontwikkelingen, de plannen en inspirerende verhalen uit de kunststofindustrie

Een wereld zonder kunststoffen is niet meer voor te stellen. De vele soorten plastics die zijn ontstaan door specifieke samenstellingen voor specifieke toepassingen, leveren een forse uitdaging voor het recycling proces. Kunststof producten moeten zodanig ontworpen worden dat deze kunnen worden hergebruikt en na afdanking hoogwaardig kunnen worden gerecycled. Daarnaast moeten kunststof materialen in ketens zo efficiënt mogelijk benut worden.

Welke afspraken zijn er nodig?

  • Ontwikkelen van standaarden/specificaties voor gerecyclede plastics (recyclaat, blauwdruk is opgesteld)
  • Ontwikkelen van standaarden/specificaties voor biobased plastics (on-going)
  • Ontwikkelen van standaarden voor borgen van verwerkingsproces

Ontwikkelingen en plannen

Ontwikkelingen

  • Kwaliteit van recyclaat

Kunststoffen worden nog relatief weinig gerecycled en recycling vindt vaak plaats in relatief laagwaardige toepassingen. Een voorwaarde om tot meer en hoogwaardiger recycling te komen, is duidelijkheid in de markt over de specificaties van gerecycled kunststof (recyclaat) door standaarden. Leveranciers kunnen dan op voorraad produceren en producenten van eindapparatuur kunnen bij meerdere toeleveranciers terecht.

  • Keurmerk recycled content (TAFI)

Inventarisatie van de Europese ontwikkelingen met betrekking van de ontwikkeling van normen en keurmerken op het gebied van recyclaat (gerecycled kunststof) in een eindproduct.

Meepraten?

Edward Zomers

Edward Zomers

Wil je meepraten, meer informatie over de normcommissie of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Neem contact op met Edward Zomers, consultant bij NEN, telefoon 015 2 690 234 of stuur een e-mail.

stuur een e-mail

Praktijkverhalen

Circulair gebruik maken van gerecyclede plastics


Afgedankte producten oplappen, onderdelen uit afgedankte producten hergebruiken, je producten niet meer verkopen maar leasen, gerecycled plastic gebruiken: het zijn allemaal manieren om je bedrijf meer circulair te maken. Philips gaat deze strategieën inzetten om in 2020 15 procent van de omzet uit circulaire producten of services te halen. In juni 2016 was dat 8 procent, een flinke sprong dus. We zoomen met Eelco Smit, Sustainability Director bij Philips, in op het gebruik van gerecycled plastic.

Lees zijn verhaal

Eelco Smit, Sustainability Director bij Philips

Wietse Wissema, Alligator Plastics en Erik de Ruijter, NRK

Normen voor gerecyclede kunststof: klein beginnen


'Als je wilt produceren binnen de principes van de circulaire economie, moet je stappen vooruit kunnen denken en je voortdurend bewust zijn dat je deel uitmaakt van een keten.' Aan het woord is Wietse Wissema, directeur-eigenaar van Alligator Plastics. Het snel groeiende bedrijf maakt kunststof producten voor allerlei toepassingen, variërend van biervaten tot auto-onderdelen. 'Als je bijvoorbeeld kunststof gaat mengen met andere stoffen, is het moeilijker om te hergebruiken dan bij ongemengde kunststof.'

Lees zijn verhaal

Naar een volwassen markt voor gerecyclede kunststof


De productie van gerecyclede kunststof wordt steeds volwassener. Via de afvalverwerkers is de laatste jaren een grote stroom ontstaan, dat wordt uitgesorteerd tot bruikbare fracties om weer nieuwe kunststof van te maken. Maar Marcel van Enckevort heeft het gevoel dat ‘de business’ pas aan het begin staat. 'Als je met dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid wil leveren als de traditionele petrochemische industrie, dan moet je dezelfde normen en regels in acht nemen.

Lees zijn verhaal

Marcel van Enckevort, Account & Application Development Manager bij QCP

Meer lezen over afspraken voor een circulaire economie?

Hoe kunnen breed-gedragen nationale en internationale afspraken effectief bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie?

Lees de inspirerende verhalen, luister naar de podcasts of bekijk de ontwikkelingen op het gebied van de huidige en gewenste rol van normalisatie uit de markt van bouw, consumptiegoederen, kunststoffen, biomassa & voedsel en maakindustrie.