Afspraken voor de
zorgsector

Benieuwd welke afspraken nodig zijn en waarom normalisatie van belang is? Lees over de huidige ontwikkelingen, de plannen en inspirerende verhalen uit de zorgsector.De komende jaren ligt er voor de zorgsector een forse uitdaging om de groei van de zorgvraag op te vangen, waar bovenop de vragen ten aanzien van verduurzaming en circulariteit komen. Voor deze sector is belangrijke circulaire winst te behalen op de gebieden medische producten, voeding, vervoer en vastgoed. Er is overlap met de vraagstukken vanuit onder andere sectoren, bijvoorbeeld ten aanzien van circulair inkopen, circulair bouwen en het analyseren en scheiden van afvalstromen.

Specifieke vraagstukken hebben onder andere betrekking op de circulaire toepassing van medische apparatuur. Patiëntveiligheid is daarbij een belangrijk aspect.

  • De sector behoefte heeft behoefte aan afspraken over de criteria waar medische apparatuur aan moet voldoen.

Ontwikkelingen en plannen

Ontwikkelingen

  • Green Deal Zorg

NEN heeft de Green deal Zorg ondertekend. De kern van de deal is de reductie van CO2, zuinig gebruik van grondstoffen, schoon water en een gezonde leefomgeving in en rond zorginstellingen. Om verduurzaming in de zorg te versnellen, moeten partijen verbinden en afspraken maken. Marktacceptatie, draagvlak creëren en vertrouwen opbouwen zijn essentieel voor de transitie naar een circulaire economie. Normen en certificaten kunnen dit in goede banen leiden.

  • Platform Duurzaamheid & medische hulpmiddelen

In 2019 zijn een aantal ‘actieteams’ gestart die gaan definiëren tegen welke belemmeringen men aanloopt, welke thema’s het eerste in aanmerking komen om samen uit te werken en of er koplopers in de sector zijn waar de keten van kan leren. Het platform is een tool om de partijen in de keten met elkaar te verbinden om zo duurzaamheid van medische hulpmiddelen te versnellen. Eind 2019 moet aantoonbaar een eerste stap zijn gezet om te komen tot duurzame medische hulpmiddelen.In de pijplijn

  • Platform normalisatie-agenda zorg

Betreft afspraken over verantwoord hergebruik van medische apparatuur. Waar ze zich op willen richten is verduurzaming van medische technologie en medische hulpmiddelen.

Meepraten?

Saliha Lalout

Saliha Lalout

Wil je meepraten, meer informatie over de normcommissie of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Neem dan contact op met Saliha Lalout, consultant bij NEN, telefoon 015 269 318 of stuur een e-mail.

stuur een e-mail

Praktijkverhalen

Zorg bruist van de circulaire ambities


Kleding, afvalstromen, apparatuur, gebouwen: ziekenhuizen bieden ongekend veel mogelijkheden om circulaire ambities gestalte te geven. Cathy van Beek, bestuurder van Radboudumc, is op verschillende manieren een aanjager om de zorg meer duurzaam en circulair te maken. 'Als je wilt produceren binnen de principes van de circulaire economie, moet je stappen vooruit kunnen denken en je voortdurend bewust zijn dat je deel uitmaakt van een keten.'

Lees haar verhaal

Meer lezen over afspraken voor een circulaire economie?

Hoe kunnen breed-gedragen nationale en internationale afspraken effectief bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie?

Lees de inspirerende verhalen, luister naar de podcasts of bekijk de ontwikkelingen op het gebied van de huidige en gewenste rol van normalisatie uit de markt van bouw, consumptiegoederen, kunststoffen, biomassa & voedsel en maakindustrie.