PE-elektrolassen certificatie

Het certificatieschema bij NTA 8828

In NTA 8828 zijn de nieuwe eisen vastgelegd voor het maken van elektrolasverbindingen in PE-leidingsystemen. De NTA is bedoeld voor iedereen die in zijn/haar werk te maken heeft met elektrolasverbindingen in PE-leidingen. Dat blijft niet beperkt tot de voorbereiding en de uitvoering van de laswerkzaamheden. De reikwijdte van NTA 8828 strekt zich ook over aanpalende werkzaamheden op het gebied van logistiek, toezicht, inspectie, keuring, et cetera.

Meer achtergrondinformatie
Achtergrond PE-elektrolassen certificatie

De afgelopen tijd is er veel te doen geweest over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van elektrolasverbindingen in PE-leidingen. Bij controle bleek te vaak dat deze techniek faalde, zonder dat er een duidelijke oorzaak voor werd gevonden.

Lees verder

Hoe kunt u gecertificeerd worden volgens NTA 8828?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om gecertificeerd te worden als PE-elektrolasser of -lastoezichthouder volgens NTA 8828. Er wordt op dit moment een nieuw opleidingsprogramma en examenreglement in elkaar gezet.

Lees verder

Heeft u een oude laspas?

Er zijn verschillende certificerende instellingen geweest die laspassen (laspas PE elektromoflassen) hebben uitgegeven. Deze oude laspassen komen te vervallen, de pashouders zijn namelijk niet gecertificeerd tegen NTA 8828. Lees hier meer over de overgangsregeling.

Het certificeren van PE-elektrolassers, en –toezichthouders, waarborgt de kwaliteit en veiligheid

Arie de Jong NEN Consultant Bouw & Installatie