“Normalisatie en innovatie gaan hand in hand”

29-09-2016 Het is genoegzaam bekend: Nederland is bezig met de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Wat is daar zoal voor nodig?

Voertuigen worden steeds zuiniger en stoten zo minder CO2 uit. Biobrandstoffen, waterstof en elektriciteit nemen langzaam maar zeker de plaats in van fossiele brandstoffen. CO2 wordt afgevangen en ondergronds opgeslagen of toegepast als grondstof. Dit zijn allemaal voorbeelden van de energietransitie waar de wereld, Europa en dus ook Nederland middenin zitten. Einddoel: een volledig duurzame energievoorziening.

Zorgeloos tanken

Om dit doel te bereiken slaan onder andere overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en testlaboratoria de handen ineen. Volgens Liesbeth Jansen, voorzitter van de beleidscommissie Energie bij NEN, spelen normen hierbij een belangrijke rol: “Normen zijn in feite uniforme eisen waaraan een product, proces of dienst moet voldoen. Ze geven helderheid aan alle betrokkenen.” Jansen illustreert dit met een voorbeeld: “Sinds de jaren negentig is de kwaliteit van benzine en diesel gestandaardiseerd. Dankzij deze afspraken waaraan brandstoffen moeten voldoen, kun je nu overal in Europa zorgeloos tanken.”

Biobrandstof

Dergelijke normen ondersteunen nu ook de energietransitie. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van biobrandstoffen. Jansen: “Nederland vervult een voortrekkersrol bij de normalisatie ervan. Tegenwoordig vinden wij het normaal dat een deel biobrandstof wordt toegevoegd aan de brandstof die wij tanken. Bedrijven gebruiken dit zelfs als marketingtool. Wat veel mensen niet weten, is dat dit mogelijk is dankzij allerlei normen, zoals die voor het toevoegen van biobrandstof zonder dat dit ten koste gaat van de levensduur van voertuigen. Maar normalisatie is ook het vastleggen van de specificaties van die brandstoffen en hoe je deze moet meten om een constante kwaliteit aan de pomp te garanderen.”

Van koolzaadolie naar gebruikt frituurvet

In de begintijd van biobrandstoffen waren deze gebaseerd op koolzaadolie. Tegenwoordig wordt ook gebruikt frituurvet toegepast, dat op deze manier een nieuwe bestemming krijgt. Jeannette Hofman-Züter, manager van het cluster Energie bij NEN, vult aan: “En wie weet welke innovaties ons in de toekomst nog te wachten staan. Feit is in elk geval dat een kenmerk van normen is dat ze mee-evolueren met innovaties. Normalisatie en innovatie gaan dus hand in hand. Om dit concreet te maken: normen hebben ervoor gezorgd dat die biobrandstof op basis van gebruikt frituurvet de motor van een auto – en daarmee het vertrouwen van de consument – niet schaadt. Zo helpen normen dus om een innovatie op het gebied van energietransitie sneller marktrijp te maken.”Download de gratis whitepaper 'Samenwerken aan de energietransitie'

Deze whitepaper geeft inzicht in:

  • Vul onderstaand uw gegevens in om de brochure 'Samenwerken aan de energietransitie' te downloaden.
  •  *
  •  *

Meer informatie

Lees meer interessante artikelen over energietransitie

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u van gedachten wisselen in een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met ons op of vul uw gegevens in, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

(015) 2 690 435

energy@nen.nl