Standaardisatie brandstoffen voor snellere energietransitie

12-10-2016 Erik Büthker is business development manager bij PitPoint Clean Fuels. Het innovatiegedreven bedrijf investeert in de productie van onder meer groengas, opent hiervoor voortdurend nieuwe CNG-tankpunten en bouwt en exploiteert elektrische oplaadpunten.

”Het is onze visie om in 2030 in Noordwest-Europa schoon rijden mogelijk te maken. Dat kan alleen als alle betrokkenen dezelfde standaarden hanteren.”

Eenduidige wijze

“We moeten in heel Europa op een eenduidige wijze alternatieve brandstoffen kunnen tanken. Als we in Nederland tankstations ontwikkelen, moeten we die volgens dezelfde regels in Duitsland neer kunnen zetten. Veiligheid is altijd een belangrijk uitgangspunt. Het veiligheidsniveau van het tanken van de alternatieve brandstof CNG is op Europees niveau al afgestemd. PitPoint zet zich in voor de standaardisatie van onder andere LNG en waterstof. Daarnaast gaat het ook om standaardisatie in de praktijk. Het is wel zo praktisch voor rijders dat bijvoorbeeld de vulkoppeling voor CNG al in heel Europa gelijk is.”

Goed documenteren

“In Nederland lopen we voor in het veiligheidsdenken rond alternatieve brandstoffen. Omdat we alles goed documenteren, kunnen we in Europese werkgroepen meters maken. Vanuit PitPoint brengen we in die overleggen veel expertise in. Soms is het zoeken waar onze inbreng het beste tot zijn recht komt; iedere brandstof heeft zijn eigen, zelfstandig, opererende werkgroepje. Ik pleit voor een integrale aanpak, waarbij ook de commissies onderling kennis uitwisselen. Dat proces kan meer inzichtelijk gemaakt worden. Normalisatie stelt ons in staat om steeds meer handelsbelemmeringen weg te nemen en het zorgt voor een snellere energietransitie.”

Auteur: Geert Struiksma | Dit artikel is gepubliceerd in een speciale bijlage van Elsevier 'Energietransitie', een uitgave van Mediaplanet.Download de gratis whitepaper 'Samenwerken aan de energietransitie'

Deze whitepaper geeft inzicht in:

  • Vul onderstaand uw gegevens in om de brochure 'Samenwerken aan de energietransitie' te downloaden.
  •  *
  •  *

Lees meer interessante artikelen over energietransitie

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u van gedachten wisselen in een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met ons op of vul uw gegevens in, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

(015) 2 690 435

energy@nen.nl