BNR's Big Five 'Onze nieuwe energie'

Maandag 7 oktober t/m vrijdag 11 oktober is in BNR's Big Five het onderwerp 'onze nieuwe energie' in de spotlights gezet.

Roelof Hemmen gaat tijdens de BNR's Big Five in gesprek met hoofdrolspelers van de belangrijkste dossiers in Nederland. Onze nieuwe energie, ofwel de energietransitie, is hét onderwerp waar NEN op in speelt bij BNR's Big Five. Vijf dagen per week is het onderwerp water uitgelicht. Elke dag is dit vanuit een andere invalshoek gedaan. De energieketen wordt op verschillende manieren naar voren gebracht.

Kunnen energieverbruikers snel vergroenen?

Onze nieuwe energie | Theo Henrar, Tata Steel

Bewuste consumenten kijken met argusogen naar grote energieverbruikers als Tata Steel. Wat verbruikt de industrie, terwijl zij ijverig hun huis isoleren en op inductie koken? Kan Tata Steel snel genoeg vergroenen om een voorbeeld te zijn voor de consument? Is de strategie scherp genoeg voor een snelle energietransitie?

Duurzame energiesector

Onze nieuwe energie | Olof van der Gaag, NVDE

De 1500 bedrijven en coöperaties uit de duurzame energiesector die lid zijn zich van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie willen niets liever dan een snelle energietransitie. Maar hebben zij de tools daarvoor in handen? Wat zijn de grootste hiccups? Directeur Olof van der Gaag balanceert tussen geduld en pressie.

Nederland energieneutraal in 2050

Onze nieuwe energie | Marc van der Linden, Stedin

In 2050 moet Nederland energieneutraal zijn en dat betekent dat netwerkbeheerder Stedin alles uit de kast moet halen om ook het energienet klaar te maken, want anders loopt alles vertraging op. Kunnen ze de duizend aanvragen voor plaatsing van zonnepanelen of -parken bijhouden? Is het netwerk onder de grond de werkelijke bottleneck in de energietransitie?

Waterstof als versneller

Onze nieuwe energie | Ad van Wijk, TU Delft

Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems gelooft heilig in waterstof als versneller van de energietransitie. Het maakt als energiedrager samen met wind- en zonne-energie het plaatje compleet. Talloze projecten zijn in gang gezet voor productie, transport en opslag. Is waterstof de game-changer in de energietransitie?

Urgentie van de energietransitie

Onze nieuwe energie | Martijn Hagens, Vattenfall

Bij het hoofdkantoor van Vattenfall Nederland blokkeerde Extinction Rebellion dinsdag de ingang. Ze eisen meer urgentie voor de energietransitie bij deze grote energieleverancier. Wat is het verhaal dat de directeur vertelde toen hij hen naar binnen vroeg? Op welke manier neemt Vattenfall haar enorme verantwoordelijkheid in de energietransitie?

Meer informatie

Benieuwd welke afspraken nodig zijn en waarom normalisatie van belang is? Lees over de huidige ontwikkelingen, de plannen en inspirerende verhalen uit de energiesector.

nen.nl/energietransitie