Evenement

Introductie-evenement ISO 19011: Auditing in beweging

Introductie-evenement ISO 19011: Auditing in beweging

  • 20 september 2018 - Beatrixgebouw - Utrecht

HOOFD – HART – HANDEN:
Informatie, inspiratie en ‘how to’

Stel uw eigen programma samen en haal zo uit de dag wat u zelf nodig heeft.

  • Neem kennis van de nieuwe inzichten uit de ISO 19011:2018.
  • Luister naar de verhalen en tips over de impact van de nieuwe ISO-normen en de High Level Structure op de manier waarop je je audit in- en opzet.
  • Laat u inspireren door de verhalen en ervaringen van thought leaders en topconsultants, zij delen hun kennis, verrassende inzichten en avontuurlijke perspectieven met u (food for thought !). Er verandert zoveel!
  • Beweeg mee: ervaar en oefen met nieuwe technieken van auditen. U gaat aan de slag met praktische werkwijzen en inzichten om interne audits te organiseren, uit te voeren en op te volgen.

Na afloop heeft u de kennis en praktische handvatten om vol energie en zelfvertrouwen aan de slag te gaan met audits die impact hebben.

Programma
09.00 Inloop met koffie en thee
09.30 Welkom
Dagvoorzitter: Pieter van der Zwet
09.40 - HOOFD Introductie van de nieuwe ISO 19011
Dick Hortensius - NEN
10.00 - HART Het geheim van een succesvolle expeditie
Melvin Redeker, avonturier
10.50 Koffiepauze
11.20 - Keuze HOOFD Hoe zet ik een effectief auditprogramma op?
Edwin Martherus - GoRisk
11.20 - Keuze HART Auditen op leiderschap en cultuur, kan dat?
Muel Kaptein - KPMG
12.00 - Keuze HOOFD Ontwikkelingsgericht assessen - Balanceren tussen borgen en bewegen
Ruud Stassen - INK
12.00 - Keuze HART Leren kijken met appreciative inquiry
Loubna Zarrou - Styrax
12.30 Lunch
13.30 - HANDEN Parallelsessies- ronde 1
14.15 - HANDEN Parallelsessies- ronde 2
14.55 Pauze
15.20 - HANDEN Parallelsessies- ronde 3
16.05 Plenaire afsluiting
16.30 Afsluiting met netwerkborrel

Hoofd-1 Introductie van de nieuwe ISO 19011

Toelichting
Wat is de nieuwe ISO 19011? Hoe kan deze norm mij helpen? Wat is er veranderd? Wat is de impact van de nieuwe ISO 19011 op mijn rol als auditor?

Een vraaggesprek met Dick Hortensius, Senior-consultant managementsystemen bij NEN

Hart-1 Het geheim van een succesvolle expeditie

Toelichting
Bergbeklimmer Melvin Redeker heeft een passie voor het ontdekken van de steilste toppen van de Himalaya en de diepste diepten van onze oceanen. De lat ligt bij dit soort expedities extreem hoog. Niemand komt je redden, je bent op je team aangewezen. Processen op de berg, onder water en in het team moeten tot in de perfectie uitgewerkt, getraind en gecontroleerd zijn. Hoe doet hij dat en wat kan de auditpraktijk daarvan leren?

Een indrukwekkend en inspirerend verhaal van Melvin Redeker, avonturier

Hoofd-2 Hoe zet ik een effectief auditprogramma op?

Toelichting
De traditionele manier van auditen geeft alleen maar schijnzekerheid en voegt niets toe aan de weerbaarheid en wendbaarheid van een organisatie. Ook is het helemaal niet leuk meer voor auditoren en auditees. Kan het ook anders?

Edwin Martherus, senior consultant, trainer en coach bij GoRisk legt uit hoe we vandaag kunnen starten met omdenken.

Hart-2 Auditen op leiderschap en cultuur, kan dat?

Toelichting
Muel Kaptein neemt u mee in een wereld van intuïtie, dilemma’s, integriteit en cultuur en geeft u een prikkelende inkijk in zijn ideeën en aanpak als het gaat om het auditen van leiderschap en cultuur. Hij bespreekt op dit terrein zowel valkuilen als succesfactoren.

Muel Kaptein is expert op het gebied van soft-controls, cultuur en integriteit, ontwikkelaar van het cultuurmodel en auteur van het boek ‘Dienaren van het Volk: over de macht van integriteit’.

Hoofd -3 Ontwikkelingsgericht assessen - Balanceren tussen borgen en bewegen

Toelichting
Als ‘luisteren’ (audire) ‘overhoren’ wordt en ambities verdampen na het behalen van een certificaat, wat draagt een audit dan bij aan de kwaliteit van organisaties? Het is een mooie uitdaging om van audits inspirerende leerervaringen te maken. Niet alleen gericht op het borgen in het heden, maar ook op bewegen naar een excellente toekomst. Belangrijke elementen zijn de context, de levensfase van de organisatie, het leerklimaat, het commitment aan resultaten en het vermogen te veranderen. Praktische handreikingen om deze elementen in te passen in het voorbereidingstraject van een audit en in de structuur van de audit zelf. Ervaringen met het betrekken van resultaten in de audit.

Ruud Stassen deelt zijn kennis en geeft tips.

Hart-3 Leren kijken met appreciative inquiry

Toelichting
Wat zou er gebeuren als je je richt op de successen, op wat er al werkt? Wat kan dat opleveren?

Loubna Zarrou (Styrax) introduceert je in de sterkten en strategieën van Appreciative Inquiry en inspireert je om deze ontwikkelfilosofie, -visie en -strategie als auditor in te zetten in de richting van de toekomst die alle betrokkenen samen de moeite waard vinden.

1.Auditen op leiderschap en cultuur: hoe doe ik dat?

Hoe kun je auditen of cultuur ondersteunend is aan klantgerichtheid? Aan de hand van een praktijkcasus van een middelgrote organisatie ga je met deze vraag aan de slag. Je krijgt bovendien handvatten aangereikt om oorzaken van cultuur- en gedragsuitingen te onderzoeken. Hierdoor ontstaat een perspectief van waaruit ook over ‘echte’ oplossingen kan worden nagedacht.
Corine Tol (KPMG).

2.Risk-based inrichting van bedrijfsprocessen: hoe audit ik dat?

In deze workshop worden de aandachtspunten duidelijk voor het plannen, voorbereiden, uitvoeren en rapporteren van risico- en procesgerichte audits. U krijgt handvatten aangereikt hoe u op een efficiënte manier uw interne auditsysteem inricht op basis van processen en risico’s.
Jeanine Kruijsbeek (Kerteza)

3. Is het einde van interne audits nabij?

De nieuwe generatie normen gaat niet meer persé uit van gedocumenteerde procedures. Dat betekent dat een auditor niet zonder meer kan uitgaan van de aanwezigheid van procedures. Auditprocessen kunnen en moeten zo worden ingericht dat ze aansluiten bij de cultuur, organisatieprocessen en de doelstellingen van uw organisatie om de best mogelijke informatie boven tafel te krijgen. Welke techniek kies ik en hoe zorg ik dat deze effectief is?
Ronald Spruit (TÜV Nederland)

4. Hoe organiseer ik integrale audits (alles-in-één)?

Tegenwoordig is er voor bijna alles een norm, richtlijn of wet- en regelgeving beschikbaar. En deze worden al dan niet via interne en/of externe audits getoetst. Hoe zorg je dat dit efficiënt gebeurt, zodanig dat de belasting voor de organisatie zo laag mogelijk is en medewerkers met plezier deelnemen. Of anders gezegd: Hoe voorkom je dat die externe auditoren je gedurende het jaar niet meermaals voor de voeten lopen?
Tijdens de workshop krijg je een aantal best practices aangereikt die je ook binnen je eigen organisatie kunt inzetten.
Monique Stolk - Polak (Twence)

5. Overtuigende rapportages: hoe overtuigt u het managementteam van uw bevindingen?

In deze workshop gaat u beginnen met een korte zelf-assessment: in hoeverre beheerst u de taal van 'managementland'. Met deze inzichten, een aantal vergelijkingen uit de fotografie en een aantal praktische handvatten gaat u een persoonlijk plan opstellen. Hiermee wordt u een beetje tweetalig: u leert de taal spreken van kwaliteit maar ook de taal van het management.
Bob Alisic (ActinQ)

Pieter van der Zwet - Regional Leader Continental Europe, Stantec
Als regionaal directeur voor continentaal Europa bij Stantec, heeft Pieter de leiding over de kantoren in Nederland, België en Italië van dit internationale ingenieurs- en adviesbureau. Stantec is in Nederland gespecialiseerd in milieuwetgeving, bodemonderzoek, compliancesystemen, en vergunningverlening en handhaving. Voor deze rol, waarin hij bijna 5 jaar actief is, werkte Pieter ruim 15 jaar bij KPMG in risicomanagement en 10 jaar bij de Amsterdamse Politie. Pieter is een communicatiewetenschapper van origine, en heeft een bovengemiddelde interesse in drijfveren en verandermanagement. Op dit gebied heeft hij inmiddels veel trainingen georganiseerd en hij wordt geregeld gevraagd om als dagvoorzitter op te treden bij evenementen die te maken hebben met cultuur, compliance en gedrag. Als dagvoorzitter mag je verwachten van Pieter dat hij op een informele en geëngageerde manier de dag leidt, met veel ruimte voor inhoudelijke diepgang, humor en interactiviteit.

 

Dick Hortensius - Consultant NEN
Dick Hortensius (1957) is een internationale autoriteit voor normalisatie op het gebied van managementsystemen. De laatste jaren heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de vernieuwing van de ISO-managementsysteemnormen op basis van de zogenoemde High Level Structure. Voor hem zijn de goede aansluiting van deze normen op de managementprocessen van organisaties en geïntegreerde toepassing belangrijke aandachtspunten. Hij is secretaris van de ISO-commissie voor Environmental Auditing en nauw betrokken bij de ontwikkeling van normen voor bijvoorbeeld milieumanagement, risicomanagement, compliancemanagement en assetmanagement. Voor NEN is Dick Hortensius ook actief als trainer/docent, auteur van praktijkgidsen en de ontwikkeling en het beheer van certificatieschema’s . Dick studeerde analytische chemie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht

 

 

Melvin Redeker - avonturier
Melvin Redeker is avonturier met meer dan 25 jaar ervaring met gewaagde expedities op de grens van zijn moed. Hij vertelt het verhaal over de laatste wildernissen op onze planeet door middel van expedities, het geven van presentaties en visual story telling. Bergbeklimmer Melvin Redeker heeft een passie voor het pionieren van nieuwe routes naar de steilste toppen van de Himalaya. Toppen die zelden of nooit door een mens zijn beklommen. De lat ligt bij dit soort expedities extreem hoog. Niemand komt je redden, je bent op je team aangewezen. Processen op de berg en in het team moeten tot in de perfectie uitgewerkt en getraind zijn. Pas dan ontstaat het zelfvertrouwen om dit soort extreme tochten aan te gaan. Als duiker is Melvin Redeker gefascineerd door onze oceanen. Zeventig procent van de aarde is zee. Negentig procent daarvan is niet door mensenogen gezien, slecht in kaart gebracht en terra incognita. Daar gaat Melvin's pioniershart sneller van kloppen. Tijdens zijn laatste expedities in de Noordzee en Arctisch Noorwegen lag hij oog in oog met 'killer whales' op de zeebodem. Met zijn expedities, levenservaring en verhalen inspireert Melvin je anders naar de wereld te kijken en het beste uit jezelf te halen. Uit zijn ervaringen destilleert Melvin waardevolle en doorleefde inzichten over succesvol samenwerken, het leveren van topprestaties, het creëren van vertrouwen, leiderschap en het omgaan met veranderingsprocessen in een wereld die razendsnel verandert. Ook met het onderwerp klimaatverandering kan Melvin goed uit de voeten. Zijn presentaties worden ondersteund door adembenemend foto- en videomateriaal van zijn expedities. Melvins foto’s zijn meermaals internationaal bekroond. Melvin studeerde bedrijfseconomie.

 

 

Edwin Martherus - GoRisk
Edwin Martherus heeft een (milieu) technische, bedrijfskundige en gedragskundige achtergrond. Zijn carrière is hij gestart bij de Koninklijke marine op het gebied van Arbo & milieu. Vervolgens is Edwin gaan werken op het gebied van risicomanagement (en auditing) voor Aon, Andersen, Deloitte, KPMG en Dura Vermeer. In 2007 heeft hij zijn eigen BV gestart en is zelf gaan ondernemen. De laatste jaren is hij coach voor professionals en teams. Voor NEN verzorgt hij diverse risicomanagement- en audittrainingen.

 

 

Muel Kaptein - KPMG
Muel Kaptein is als partner werkzaam bij KPMG Forensic & Integrity vanwaar hij, samen met zijn team, organisaties op het gebied integriteit en compliance ondersteunt. Daarnaast is hij als hoogleraar bedrijfsethiek en integriteitmanagement verbonden aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.

 

 

Ruud Stassen - INK
Ruud Stassen is als Counsel van het INK verantwoordelijk voor de uitvoering van de INK-assessments en de toekenning van de INK-prijs en -Onderscheiding. Samen met de INK Assessor Community heeft hij vormgegeven aan ontwikkelings- en toekomstgericht assessen. Hij is tevens EFQM *) Qualified Assessor en EFQM Qualified Assessor Trainer. Verder heeft hij namens het INK bijgedragen aan de ontwikkeling van diverse branche-specifieke visitatie- en assessmentstelsels en treedt hij op als extern lid van visitatieteams. Op dit moment is hij nauw betrokken bij de vernieuwing van het EFQM-model en de daaraan gekoppelde assessments. Hij is auteur van de publicatie Excellence Beyond ISO, die zowel door EFQM als NEN uitgegeven is. Voordat hij in 2000 aantrad bij het INK, was hij Manager Distributie Staal in Europa, Concernsecretaris en HR-manager bij Tata Steel IJmuiden (destijds Hoogovens). Hij is opgeleid als jurist, bedrijfskundige en verandermanager. *) European Foundation for Quality Management, de Europese zusterorganisatie van het INK

 

 

Loubna Zarrou - Styrax
Drs. Loubna Zarrou RE EMITA ging na jaren werken als IT-professional aan de slag als werkgeluk-professional, spreker en boardmember van Action for Happiness Nederland. Zij heeft in 2010 samen met twee collega's een whitepaper geschreven over de waarderende auditbenadering en deelt graag haar ervaringen met het toepassen van appreciative inquiry. Zij is tevens auteur van Alle mens aan dek – gepubliceerd door uitgeverij Koninklijke van Gorcum.

 

 

  

Corine Tol - KPMG
Corine Tol is als Manager Risk Consulting (IARCS) werkzaam bij KPMG Advisory. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring met audits en is gespecialiseerd in het onderzoeken van cultuur en gedrag / soft controls. Vanuit deze expertise traint ze (interne) audit- en risk & compliance-afdelingen op het gebied van soft controls.

 

Jeanine Kruijsbeek - Kerteza
Jeanine Kruijsbeek is als senior adviseur en trainer werkzaam bij KERTEZA. Haar opdrachten bestaan uit het ondersteunen van organisaties bij verandertrajecten zoals bijvoorbeeld de implementatie en optimalisatie van kwaliteitsmanagementsystemen. In dat kader leidt zij intern auditoren op en voert ze (systeem)audits uit. Voor de Raad voor Accreditatie leidt Jeanine samen met Patrick Corstiaans de vakdeskundigen op die de beoordelingen van de medische laboratoria uitvoeren.

 

 

Ronald Spruit - TÜV Nederland
Ronald Spruit werkt sinds 2014 als business developer bij TÜV Nederland. Hier houdt hij zich onder andere bezig met het trainen van auditoren op het gebied van managementsysteemnormen. Daarnaast besteedt hij een groot deel van zijn tijd aan de ontwikkeling van producten en diensten gericht op de interpretatie en toepassing van managementsystemen. Zowel gericht op organisaties die de normen zelf toepassen, als op de organisaties die hen daar bij begeleiden (adviseurs). In de tien jaar hiervoor heeft Ronald Spruit zelf gewerkt als adviseur managementsystemen. Zo is hij betrokken geweest bij tal van ISO 9001-, ISO 14001-, OHSAS 18001-implementatietrajecten bij een keur van organisaties. Als lid van de normcommissie kwaliteitsmanagement, en diverse gerelateerde werkgroepen, is hij nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van ISO 9000 en ISO 9001. Ronald Spruit treedt regelmatig op als docent op het gebied van kwaliteitsmanagement en auditing, en is auteur van diverse artikelen en praktijkgidsen.

 

 

Monique Stolk - Polak - Twence
Als kwaliteitsadviseur bij Twence B.V. houdt Monique Stolk-Polak zich, naast andere taken zoals risicomanagement, bezig met een adequate en eenduidige inrichting van de bedrijfsprocessen bij Twence en de (externe en interne) toetsing hiervan op alle niveaus van de organisatie. Het organiseren, faciliteren en begeleiden van externe audits is hier onderdeel van. Monique is lid van de normcommissie ISO 19011.

 

 

Bob Alisic - ActinQ
Tot 2017 lid van ISO TC176 en daarbinnen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de internationale norm ISO 9004:2009. In 2007 gestart met consulting, training en auditing bedrijf ActinQ. Daarvoor aantal jaren gewerkt als Principal Consultant bij Atos Consulting en KPMG Consulting op de gebieden van Quality Management, Improvement en Change Management. Voor overstap naar advies en training, 20 jaar gewerkt voor Philips Electronics. Ervaring uit een groot aantal verbeter-programma’s in de verschillende soorten processen zijn de belangrijkste fundamenten voor zijn activiteiten. De opgebouwde ervaring uit een groot aantal verbeter- en herstructureringsprogramma’s in combinatie met de directe betrokkenheid in de verschillende soorten processen zijn de belangrijkste fundamenten voor zijn consulting, training en onafhankelijke audit activiteiten. Bob treedt zeer vaak als “key-note” spreker op de internationale en nationale congressen met de thema's als: verbeteren van processen en organisaties, business excellence, auditing, innovatie, procesmanagement en verandermanagement. Als freelance docent verbonden met Schouten & Nelissen University waar hij aantal colleges geeft binnen de opleiding Master Class Kwaliteitsmanagement. Key-note spreker op de internationale en nationale congressen met de thema's als: quality improvement, business excellence, supplier auditing, process en verandermanagement.

Auditing in beweging

De herziening van ISO 19011, de richtlijn voor het uitvoeren van interne audits van managementsystemen, is bijna gereed. Voor NEN aanleiding om een evenement te organiseren: 'Auditing in beweging'.

Organisaties moeten voor steeds meer onderwerpen en stakeholders aantonen dat ze hun zaken op orde hebben en in staat zijn om voortdurend betere prestaties te leveren. (Interne) audits worden daarmee steeds belangrijker. Door ze goed uit te voeren en over de resultaten te rapporteren in taal die het management begrijpt en aanspreekt, krijgen managementsystemen meer toegevoegde waarde.

Informatie, inspiratie en ‘how to’
Stel uw eigen programma samen en haal zo uit de dag wat ze zelf nodig heeft. Na afloop heeft u de kennis en praktische handvatten om vol energie en zelfvertrouwen aan de slag te gaan met audits die impact hebben.

Thought leaders en topconsultants delen hun kennis, verrassende inzichten en avontuurlijke perspectieven. Experts gaan samen met de deelnemers aan de slag met praktisch toepasbare technieken en inzichten.

Voor wie?

'Auditing in beweging' is bedoeld voor alle KAM-managers, auditteamleiders en hun teams en externe (certificatie-)auditors die relevant willen zijn als auditor en impact willen hebben met hun auditresultaten. Ook toezichthouders worden van harte uitgenodigd.

Deelname & kosten

Kosten voor deelname aan dit evenement: €475,- (excl. BTW). Komt u met meerdere personen van één bedrijf; dan betaalt de 1e deelnemer € 475,- en volgende deelnemers € 275,- (excl. BTW).
Bent u lid van normcommissie ISO 19011 dan is deelname voor u gratis.

Als deelnemer ontvangt u op de dag zelf de NEN-EN-ISO 19011.

Locatie

Beatrixgebouw
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht

Bereikbaarheid

Route informatie

Sprekers

Eerder door u bekeken

Inschrijven

09.00 - 16.30 - Beatrixgebouw - Utrecht 475,- (excl. BTW)

Nu inschrijven

(inclusief norm). Volgende deelnemer(s) van zelfde organisatie: €275,-

Contact registratie

Heeft u vragen over uw registratie, neem contact op met NEN Evenementen

(015) 2 690 294

evenementen@nen.nl

Info over de bijeenkomst

Meer informatie over het introductie-evenement ISO 19011? Neem contact op met Joyce Marijnissen, productmanager, via Evenementen

evenementen@nen.nl