Commission

Robotics

380299

Robotics
Normen voor de machineveiligheid zoals NEN-EN-ISO 12100 of NEN-EN-ISO 10218 zijn ontwikkeld vooral met aandacht voor traditionele industriële robots. Maar wat als er een robot niet in een afgeschermde fabrieksomgeving zit en juist tussen de mensen of met mensen samenwerkt? Een robot die in een verzorgingshuis helpt met dingen oppakken of een collega robot of zelfrijdende vrachtwagens op de Rotterdamse Maasvlakte? Welke normen zijn van toepassing, welke veiligheidseisen zijn er en wat ontbreekt?

De ontwikkelingen van ICT hebben geleid tot snel toenemende ontwikkelingen op het gebied van robots en robot apparatuur. Bestaande normen voor de machineveiligheid zoals NEN-EN-ISO 12100 of NEN-EN-ISO 10218 zijn niet voldoende voor moderne robotica eisen. Gezien het brede scala van ontwikkelingen en toepassingen van de innovatieve robotica is bij de standaardisatieorganisatie ISO begin 2016 een nieuwe technische commissie ISO/TC 299 ”Robotics” gestart. Deze commissie ontwikkelt mondiale normen voor persoonlijke verzorging en service robots, medische robots en industriële robots. Het standaardisatiewerk is verdeeld over zes werkgroepen.

De technische commissie ISO/TC 299 heeft twee belangrijke documenten gepubliceerd op de veiligheid van de nieuwe toepassingen van robots: persoonlijke verzorging robots (ISO 13482 norm) en veilige samenwerking tussen mensen en cobots (collaborative robots) (ISO/TS 15066 specificatie). Beide normen bieden een robotveiligheid leidraad voor ontwikkelaars van deze robots.

NC 380299 ‘Robotics’ is het Nederlandse inspraakplatform voor de internationale ISO technische commissie (ISO/TC 299) ‘Robotics’ met als doel om internationaal het Nederlandse belang te vertegenwoordigen in ISO/TC 299 (en de werkgroepen).

Lees hier wat normcommissieleden zeggen over normontwikkeling voor moderne robotica.


In de NEN-normcommissie kunnen partijen deelnemen die een belang hebben bij het onderwerp ‘Robotics. Door aan deze normcommissie deel te nemen, kunt u invloed uitoefenen op de inhoud van de mondiale normen en andere afspraken beïnvloeden vanuit het belang van uw eigen organisatie, sector en/of de maatschappij. Bovendien, deelname aan de ontwikkeling van mondiale normen is inspirerend werk op de voorhoede van de robotica innovatie.

Een andere belangrijke reden om deel te nemen aan de ontwikkeling van de normen voor de moderne robotica is dat het de mogelijkheid geeft om onze stempel te drukken op de inhoud van de normen, het inzicht biedt in de laatste stand van zaken en toepassing van diezelfde normen, en het leidt tot een internationaal netwerk en kennis van de internationale state-of-the-art.” Falke Hendriks Fontys Hogeschool Engineering.

Iedere belanghebbende partij is welkom om deel te nemen aan de normcommissie over robots en robot apparatuur.

Voor inhoudelijke informatie over het normalisatieproces en ISO/TC 299 kunt u contact opnemen met Vlora Rexhepi – van der Pol, consultant, telefoon (015) 2 690 153 of e-mail vlora.rexhepi(at)nen.nl.

Op 5 februari 2016 organiseerde NEN een informatiebijeenkomst over de norm ISO 13482: Safety of Personal Care Robots. De sprekers waren Falke Hendriks en Henk Kiela, beide moderne robotica experts die betrokken zijn bij de normontwikkeling bij ISO. Hun presentaties en een introductie van de nieuwe ISO/TC 299 vindt u hier:

Commissieplan

In het commissieplan vindt u het plan van de normcommissie "Robotics"

Gerelateerd

Recently Viewed

Neem contact op

Neem contact op met Sanne Jansweijer.

  

 

kid@nen.nl

(015) 2 690 200