NEN Connect

Klantervaring

Gemeente kiest voor NEN Connect Bouwbesluit

Met NEN Connect Bouwbesluit krijg je in één keer een overzicht van de laatste norm en de laatste wijziging daarop. Daar kun je gelijk rekening mee houden bij je toetsing’, aldus Jurjen Venema van de gemeente Duiven. Als adviseur Bouwzaken gebruiken hij en zijn collega’s Connect Bouwbesluit voor het toetsen van bouwplannen.

We zoeken alle normen online op. Printen is niet nodig. Dat scheelt de gemeente veel papier.

Jurjen Venema Adviseur Bouwzaken bij gemeente Duiven

De gemeente Duiven is bij alle bouwplannen in de gemeente betrokken. "Elk bouwplan moet getoetst worden aan het bouwbesluit dat op zijn beurt weer verwijst naar normen. Het voordeel van Connect Bouwbesluit is dat de zoekfunctie direct naar de juiste paragraaf leidt. Als ik bijvoorbeeld wil weten hoe ik de spuicapaciteit van een raam moet berekenen tik ik 'spuicapaciteit' in en het systeem schiet gelijk naar de paragraaf waarin de berekening staat. Dat is vooral voor nieuwe medewerkers een voordeel."

Voordelen van online

"Voor ons was het beheer van de archiefkast de directe aanleiding over te stappen op het online abonnement Connect Bouwbesluit. Een kast met papieren normen neemt veel ruimte in. Een digitaal archief bespaart dat. En het scheelt ons veel tijd. We hebben nu geen lokaal beheer meer of normen die we moeten updaten. Alle normen zoeken we online op. De wijzigingen op een norm krijgt de gebruiker vanzelf te zien als hij de betreffende norm bekijkt."

Toetsing

Nieuwe normen of wijzigingen op normen worden niet altijd meegenomen in de toetsing. Niet iedere nieuwe norm of wijziging is namelijk direct onderdeel van het Bouwbesluit. "Soms moeten wij met de oude norm toetsen. Dat kan lastig zijn, maar met Connect Bouwbesluit is dat makkelijker en beheersbaarder geworden. Het Bouwbesluit is leidend. Ook al heeft NEN een nieuwe norm ontwikkeld, dat wil nog niet zeggen dat die van toepassing is op de bouwbesluittoetsing. Met NEN Connect krijg je een overzicht welke normen in het bouwbesluit zijn opgenomen. Je weet zodoende meteen: dit is een nieuwe norm, maar die is nog niet van toepassing op de toetsing van het bouwbesluit."

Normen hebben soms een lange inhoudsopgave. Door de zoekfunctie van NEN Connect Bouwbesluit hoeft die niet helemaal doorlopen te worden.

Jurjen Venema Adviseur Bouwzaken bij gemeente Duiven

Historische normen ook beschikbaar

"Digitaal toetsen heeft als voordeel dat je een digitaal dossier kan opbouwen compleet met alle gebruikte normen, bouwtekeningen en beschikkingen." Venema legt uit dat de gemeente de normen waarop getoetst is, voor de toekomst vastlegt. Dit omdat normen steeds weer vernieuwen; normen van nu kunnen over tien jaar verouderd zijn. "Voor de gemeente Duiven is het belangrijk terug te kunnen grijpen naar normen waarop in het verleden getoetst is. Met digitaal toetsen leggen we het hele proces van a tot z op een centrale plek vast, inclusief een stuk van de toetsing met de norm erbij."

Meer klantervaringen...

Contact NEN Klantenservice

Voor meer informatie over
NEN Connect, vrijblijvend persoonlijk advies of een demonstratie kunt u contact opnemen met NEN Klantenservice.
Wij helpen u graag verder.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl

Contact NEN Connect

Voor meer informatie over NEN Connect of persoonlijk advies kunt u contact opnemen met NEN Klantenservice. U kunt ook direct een vrijblijvend offerte aanvragen.
Wij helpen u graag verder.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl

Workshop NEN Connect

Wilt u precies weten hoe NEN Connect werkt? Kom dan naar één van de NEN Connect workshops in Delft.

De workshop NEN Connect vindt plaats op
donderdag 18 april 2019.

Bekijk programma en aanmelden