Aandelen in zonnepanelen

09-04-2014 Het Franse energieconcern GDF Suez gaat 2 zonneparken aanleggen in Nederland. In Nijmegen en Zwolle worden 4.000 zonnepanelen geïnstalleerd met een totale capaciteit van 2 megawattpiek (MWp).

Consumenten kunnen deelnemen in de zonneparken door 'rechten' te kopen via Electrabel, het Nederlandse consumentenmerk van GDF Suez.De zonneparken worden gebouwd bij Centrale Gelderland in Nijmegen en de Centrale Harculo bij Zwolle.Beide parken beslaan een terrein van ongeveer 1,5 hectare. GDF Suez bezit nog 4 andere energiecentrales in Nederland.

Overheidssubsidie
De zonneparken zijn mogelijk gemaakt door de subsidieregeling SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) van de Rijksoverheid. Het gaat om 1,5 miljoen euro per park. Met de subsidieregeling wil de overheid de productie van duurzame energie (elektriciteit, gas of warmte) stimuleren. Het doel is om zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken per euro, door de goedkoopste vormen te subsidiëren.Gerelateerde artikelen

Record aantal zonnepanelen geïnstalleerd in 2013

Wereldwijd is er in 2013 voor minstens 37 gigawat capaciteit aan nieuwe zonnepanelen geplaatst. Dat is een stijging van maar liefst 35 procent toegenomen ten opzichte van 2012. In Azië zijn de meeste nieuwe zonnepanelen geplaatst.

Waar komt de grootste zonnepanelenweide van Nederland?

Verspreid over Nederland worden er verschillende plannen uitgewerkt voor de aanleg van parken vol zonnepanelen. Opvallend is dat verschillende gemeenten of bedrijven claimen dat zij het grootste zonnepark van Nederland gaan aanleggen.

Voetbalstadion wordt zonne-energiecentrale

Voetbalstadion Euroborg in Groningen gaat dienen als zonne-energiecentrale. Er komen op het dak van het stadion in totaal 1.120 zonnepanelen te liggen. Dat wil zeggen: het project gaat door als er voldoende particulieren investeren in de zonnepanelen.

Lokale zonnestroom
GDF Suez ontwikkelt een plan om Electrabel-klanten de mogelijkheid te bieden om een 'recht' te kopen op de opgewekte zonnestroom van een zonnepaneel. Deze rechten op de productie, die 25 jaar gelden, worden van de energierekening afgetrokken. Klanten 'vergroenen' hiermee een deel van hun energie met lokaal opgewekte zonnestroom. Het is vooralsnog onbekend wat voor vergoeding de klanten per kilowattuur krijgen.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl