Aantal nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting stijgt gestaag

08-05-2019 In het eerste kwartaal van 2019 is in 62% van alle nieuwbouwprojecten in de provincie Utrecht en Zuid-Holland geen aardgasaansluiting meer aangevraagd. Dat blijkt uit de aanvragen van bouwers bij netbeheerder Stedin voor de aansluiting van nieuwbouw. Totaal gaat het om 2.700 toekomstige, gasloze nieuwbouwwoningen. In dezelfde periode in 2018 waren dit nog 1.700 woningen, 40% van het totaal.

De overheid heeft de ambitie om alle woningen in 2050 van het aardgas af te hebben. Vanaf 1 juli 2018 krijgen bouwers daarom geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. In principe geldt een aansluitverbod, maar gemeenten kunnen een uitzondering maken als er sprake is van ‘zwaarwegende redenen’ voor een gebied. Sinds 1 juli heeft het aantal nieuwe huizen zonder gasaansluiting de overhand, maar nog lang niet alle projecten worden gasloos opgeleverd. Nieuwbouwprojecten waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd vóór 1 juli mogen nog wel op het gasnet worden aangesloten. Eenmaal aangevraagd is de vergunning onbeperkt geldig.

Gasloos is toekomstbestendig

Stedin is positief over de trend, maar vindt het niet te verkroppen dat er nog steeds nieuwbouwwoningen op het gasnet aangesloten worden, terwijl er veel tijd en geld wordt gestoken om bestaande woningen van het aardgas te halen. David Peters, Chief Transition Officer van Stedin: “Het zal nog wel even duren voordat 100% van nieuwbouwwoningen gasloos is. We zien gelukkig veel gemeenten die hier actief een punt van maken. Maar de bal ligt niet bij gemeenten alleen. We doen ook een oproep aan de ontwikkelaars en bouwers. Houd je plannen opnieuw tegen het licht. Kijk nog eens goed of aardgas wel nodig is. Bouw gasloos en lever toekomstbestendige woningen af.”

Stedin gaat met gemeenten, ontwikkelaars en bouwers aan de slag om het aantal nieuwbouwwoningen met aardgasaansluiting in te perken. Vorig jaar lanceerde Stedin de ‘inkeerregeling’ waarbij bouwers bestaande contracten voor woningen op aardgas konden openbreken.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl