‘Alleen vakbekwame monteur mag aan gasinstallatie werken’

12-02-2016 Voor het installeren en onderhouden van cv-installaties worden op dit moment geen eensduidende kwaliteitseisen gesteld aan de monteur. Als het aan installateurskoepel Uneto-VNI ligt gaat dat veranderen. Alleen geregistreerde en vakbekwame monteurs mogen in de toekomst aan gasinstallaties werken.

Eind vorig jaar publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een uitgebreid rapport over ongevallen met koolmonoxide. Aanleiding voor het onderzoek zijn de naar schatting vijf tot tien jaarlijkse dodelijke slachtoffers en honderden gewonden door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide. Het werkelijke aantal slachtoffers is volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid waarschijnlijk drie tot vijf keer zo groot.


Verplichte erkenningsregeling

Een van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad is een verplichte erkenningsregeling voor monteurs. De regelingen die er momenteel zijn - SEI en Sterkin - zijn op vrijwillige basis. Volgens Fred Vos van Uneto-VNI bieden deze regelingen ‘onvoldoende waarborg voor veilige installaties’.

Uneto-VNI wil daarom af van de vrijwilligheid en zet in op een uniforme kwaliteitsregeling. Als het aan Uneto-VNI ligt, mogen in de toekomst alleen geregistreerde en vakbekwame monteurs gasinstallaties ophangen en onderhouden. Voldoet een monteur straks niet aan de eisen dan mag hij niet langer cv-installaties aanleggen en onderhouden.

De installateurskoepel is met de overheid en andere betrokken partijen in overleg om te komen tot een uniforme en zwaardere erkenningsregeling voor monteurs. Belangrijkste punten in zo’n uniforme regeling zijn de vakbekwaamheid van de monteur en het toezicht op de naleving.

Minister Blok van Wonen reageert later dit jaar nog op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.


Download hier het betreffende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid


Relevante normen

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl