Belang van onderhoud cv-ketel onderschat

02-06-2017 Het is slecht gesteld met de kennis van Nederlanders over de veiligheid van hun eigen cv-ketel. Circa éénderde denkt nooit na over de gevolgen van slecht onderhoud van de cv-ketel en 7% heeft zelfs nog nooit onderhoud uit laten voeren. Dit komt landelijk neer op ruim 430.000 ongecontroleerde cv-ketels.

Dat blijkt uit onderzoek van energieleverancier NLE onder ruim duizend huiseigenaren.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna 1,1 miljoen (18 procent) van de bijna 6,2 miljoen geïnstalleerde cv-ketels in ons land ouder is dan veertien jaar, terwijl de gemiddelde levensduur van een ketel op zo’n vijftien jaar ligt. ‘In zijn algemeenheid is het uit financiële en veiligheidsoverwegingen verstandig om een cv-ketel vanaf twaalf tot vijftien jaar te vervangen’, zo stelt woordvoerder Dick Reijman van UNETO-VNI. ‘De levensduur van de rookgasafvoer is gelijk aan die van de cv-ketel. Bij vervanging van de cv-ketel moet daarom ook de rookgasafvoer worden vervangen.’

Triest dieptepunt

De belangrijkste reden dat de eigenaren hun installatie niet laten nakijken is omdat men denkt een nieuwe en dus veilige ketel te hebben. Dat dit argument geen stand houdt blijkt ook uit cijfers van Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwondenstichting. Deze organisaties maakten eerder al bekend dat bijna de helft van alle ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. Volgens Brandweer Nederland eist vergiftiging door koolmonoxide jaarlijks gemiddeld elf levens.

Regelmatige controle is dus van essentieel belang, zo stelt Coen van de Sande, branchemanager van de Verenging van Fabrikanten van cv-ketels (VFK). ‘Cv-ketels dienen jaarlijks te worden gecontroleerd op goed en veilig functioneren. Hiermee wordt veiligheid, comfort en een laag energiegebruik voor de consument geborgd. Hiervoor kan het beste een OK CV-gecertificeerd bedrijf in de arm worden genomen’, aldus Van de Sande.

Veilig onderhoud cv-ketels met NPR 3378

De richtlijn NPR 3378 voor gasinstallaties zorgt voor veilig onderhoud. Lees meer

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl