Bouwbesluit en NEN-normen: kleine blusmiddelen

11-10-2017 Welke NEN-normen hebben betrekking op kleine blusmiddelen, wat zegt het Bouwbesluit er precies over en waarom is het verstandig om voor gecertificeerde installatie- en onderhoudsbedrijven te kiezen? Het Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV) geeft voorlichting.

Preventief onderhoud aan blusmiddelen is van groot belang om er zeker van te zijn dat ze functioneren bij calamiteiten. Tijdens het onderhoud worden diverse essentiƫle zaken nagelopen en zo nodig gerepareerd of preventief vervangen.

Welke blusmiddelen zijn er?

Er zijn diverse soorten blusmiddelen:

  • Draagbare blusmiddelen: verplaatsbare blustoestellen met een maximaal gewicht van 20 kilogram (artikel 6.31 in het Bouwbesluit).
  • Verrijdbare blusmiddelen: verplaatsbare blustoestellen met een gewicht groter dan 20 kilogram die op een verrijdbare bluskar staan (artikel 6.31 in het Bouwbesluit).
  • Brandslanghaspels: een 20 tot 30 meter lange brandslang op een haspel die is aangesloten op de waterleiding (artikel 6.28 in het Bouwbesluit).
  • Droge blusleiding: een aansluiting die in het pand zitten en waar de brandweer de slang op aansluit en waar het water doorheen komt (artikel 6.29 in het Bouwbesluit).

Onderhoud blusmiddelen volgens Bouwbesluit

Het Bouwbesluit bepaalt dat het onderhoud moet worden uitgevoerd volgens NEN 2559 draagbare blustoestellen - onlangs gepubliceerd), NEN 2659 (verrijdbare blustoestellen) en NEN 1594 (droge blusleidingen). Er gelden geen wettelijke bepalingen voor degene die het onderhoud mogen uitvoeren. Toch adviseert het CCV te kiezen voor vakbekwame bedrijven die werken met het CCV-certificatieschema onderhoud blusmiddelen (REOB).

Kies voor gecertificeerd onderhoud

Onderhoud van veiligheidsproducten is een vak apart. Onderhoudsbedrijven die werken met het CCV-schema hebben onderhoudsdeskundigen in dienst die zijn gespecialiseerd in onderhoud van blusmiddelen. Ze volgen hiertoe een speciale opleiding en moeten examen doen. Het onderhoudsbedrijf moet verder zorgen voor goede procedures, instructies, apparatuur en materialen om de blusmiddelen te kunnen onderhouden. Bovendien worden de onderhoudsbedrijven jaarlijks gecontroleerd door zogeheten certificatie-instellingen. Kortom, kiezen voor gecertificeerd onderhoud geeft meer zekerheid.

Draagbare- & Verrijdbare blusmiddelen

Blustoestellen moeten in een gebouw zodanig worden geplaatst dat bij een calamiteit het blustoestel zo snel mogelijk kan worden ingezet. Blustoestellen moeten zichtbaar en bereikbaar en bruikbaar zijn. Bekijk de veelgestelde vragen.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl