Consument wil verwarming graag op afstand bedienen

14-03-2014 Met je smartphone, tablet of pc je verwarming of verlichting in huis kunnen bedienen. Veel consumenten zouden dergelijke toepassingen graag in hun eigen woning willen installeren.

Marketingbureau USP peilde in een online onderzoek de interesse van 538 consumenten in dit soort concrete toepassingen van ‘domotica’. Opvallend is dat de term domotica driekwart van de ondervraagden niets zegt. Maar voor de toepassingen lopen consumenten wel warm.

Van de respondenten zegt 59% geïnteresseerd te zijn in één of meer van dit soort concrete domotica-toepassingen.

Automatisch aansturen verwarming
De belangstelling is het grootst onder hoger opgeleiden en de hogere inkomens (beide 74%). De vier meest interessante toepassingen vindt de consument het (automatisch laten) aansturen van de verwarming (50%), de verlichting (44%), de beveiliginginstallatie (30%) en de zonwering of rolluiken (24%).

Er lijkt wel een tweedeling te zijn onder consumenten als het gaat om het nut van dergelijke toepassingen. Want vindt 59% van de respondenten het zonder meer interessant, de rest (41%) ziet er het voordeel niet van in. En hoewel mannen en jongeren over het algemeen een grotere voorliefde voor nieuwe gadgets tentoonspreiden, is de interesse in domotica ook binnen deze groepen niet significant groter.

Installateurs
De onderzoekers benaderden, naast de ruim 500 consumenten, ook 101 E- en W-installateurs. Ongeveer de helft van de ondervraagde installateurs werkt weleens met domotica. Het gaat om bijna twee derde van de E-installateurs en een derde van de W-installateurs. Bij het werken met domotica loopt 91% van de installateurs wel eens tegen problemen aan. Het gaat dan vooral om gebrek aan kennis bij de klant en de nog te kleine, onvolwassen markt (beide 30%). Daarnaast geeft 20% aan dat er binnen het eigen bedrijf te weinig kennis in huis is om goed in te kunnen spelen op de marktwensen. Deze drempels zijn regelmatig een reden om dan maar niks met domotica te doen.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl