De meest comfortabele temperatuur in huis?

13-12-2013 Zodra het buiten kouder wordt, gaat in huis de thermostaat omhoog. Maar wat vinden Nederlanders eigenlijk de meest comfortabele temperatuur in huis? Het antwoord: 19,7 graden Celsius.

Dat blijkt althans uit een recent onderzoek onder 661 Nederlanders (317 mannen en 344 vrouwen) die in het bezit zijn van een huis met een cv-ketel. Het blijkt dat mannen, vaker dan vrouwen, de verwarming hoger zetten als ze het koud hebben. De dames pakken op hun beurt vaker een deken of warme trui.


Vrouw bepaalt temperatuur in huis
Neemt niet weg dat 40% van de ondervraagde mannen in dit onderzoek aangeeft dat de vrouw thuis de controle heeft over de thermostaat. 18% bepaalt de temperatuur in huis gezamenlijk. Van de vrouwen geeft 71% procent aan dat zij de controle hebben over de temperatuur in huis. Slechts 13% zegt dat de partner de temperatuur in huis bepaalt.

Onenigheid over hoogte thermostaat
In het merendeel van de huishoudens (58%) is wel eens onenigheid over hoe hoog de thermostaat staat. Van de conflicten over temperatuur in huis is 68% met de partner, 17% is met de kinderen. Ook in dit geval is het de vrouw die uiteindelijk de meest bepalende hand heeft.

De meningsverschillen gaan daarnaast ook weleens over het energieverbruik in huis.

Vrouw vaker thuis
Als mogelijke verklaring voor de zeggenschap van vrouwen over de temperatuur in huis, wijzen de onderzoekers op het feit dat vrouwen doordeweeks vaker thuis zijn dan mannen. 62 procent van de vrouwen brengt doordeweeks 73 tot 120 uur thuis door. Voor de mannen is dit 35 procent. Vrouwen (54 procent) spenderen ook vaker bijna het gehele weekend thuis dan mannen (39 procent).

Norm

NEN 7120+C2:2012 nl

Energieprestatie van gebouwen - Bepalingsmethode

Deze norm geeft termen, definities en de methode voor de bepaling van de energieprestatie en de daaruit afgeleide indicatoren van een gebouw of een deel van een gebouw. Het toepassingsgebied strekt zich uit over woningen, woongebouwen en utiliteitsge...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Top Gasnormen

Contact Gas & Water

(015) 2 690 324

bi@nen.nl