‘Energieakkoord: grote stap richting energiezuinige woningen en gebouwen’

29-08-2013 Het energieakkoord, dat door de SER is gesloten met het bedrijfsleven, milieubeweging en vakbonden, is ‘een grote stap richting energiezuinige woningen en gebouwen’.

Dat vindt Titia Siertsema, voorzitter van installateursvereniging UNETO-VNI. Zij nam deel aan de onderhandelingen. Volgens UNETO-VNI is de belangrijkste winst van het energieakkoord dat er nu brede consensus is over ons toekomstig energiebeleid.

'De spelregels zijn duidelijk en staan vast voor de lange termijn’, aldus Siertsema.

Duurzame energie
Bedrijfsleven, milieubeweging en vakbonden hebben in hun akkoord afgesproken dat het energieverbruik in Nederland met gemiddeld 1,5% per jaar omlaag moet.
Ook is in het akkoord een doelstelling afgesproken van 14% duurzame energieopwekking in 2020. In 2023 moet dit percentage stijgen tot 16 procent. Momenteel is zo’n 4% van onze energie duurzaam opgewekt.

Zonnepanelen
Per 1 januari 2014 komt er een belastingkorting van 7,5 cent per kWh op energie die duurzaam is opgewekt door coöperaties en Verenigingen van Eigenaren met bijvoorbeeld zonnepanelen.

De verwachting is dat in 2020 zo’n 20 miljoen zonnepanelen per jaar worden geïnstalleerd in Nederland . Er komt ook nog eens 600 miljoen euro beschikbaar voor een fonds voor energiebesparing. Installatiebedrijven krijgen, net als de energiebedrijven, mogelijkheden om financieringsopties voor energiebesparing aan te bieden aan hun klanten.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl