G-gastoestellen krijgen nog jaar respijt

06-02-2017 Het ministerie van VWS heeft het voorgenomen verbod per 1 januari 2017 op de verkoop van G-gastoestellen met een jaar uitgesteld. Deze toestellen zijn niet geschikt te maken voor de nieuwe Nederlands aardgaskwaliteit. Daarmee wordt een miljoenenstrop voor elektronicaretailers voorkomen.

Het uitgestelde verbod heeft betrekking op de verkoop van onder andere gasfornuizen, -ovens en andere apparatuur die uitsluitend geschikt is voor gas met een lage calorisch waarde (G-gas). Dankzij een succesvolle lobby van UNETO-VNI samen met InRetail, Thuiswinkel.org en leveranciersorganisatie Vlehan, krijgen elektronicaretailers nog een jaar de tijd om hun voorraden te verkopen. Veel retailers beschikken nog over forse voorraden G-gastoestellen. Bovendien heeft een aantal fabrikanten meer tijd nodig om hun apparatuur aan te passen aan de veranderende gaskwaliteit. Het uitstel betekent dat pas vanaf 1 januari 2018 alle nieuw te verkopen toestellen geschikt moeten zijn voor het huidige en nieuwe G-gas, maar ook H-gas moeten aankunnen.
De publicatie van het herziene besluit in de Staatscourant volgt op korte termijn, maar geldt met terugwerkende kracht per 1 januari 2017.

Van G- naar G+-gas

Naar verwachting verandert het Nederlandse gas vanaf 2030 van samenstelling. Vanaf dat moment wordt Nederlands G-gas bijgemengd met buitenlands gas tot het zogenaamde G+-gas. Tot 2030 blijven de huidige G-gastoestellen probleemloos functioneren.

Bij cv-ketels en geisers doen zich geen problemen voor in de transitie naar de nieuwe gaskwaliteit. De leveranciers van deze toestellen leveren al vanaf 2015 toestellen die hiervoor geschikt zijn.

Bronnen: UNETO-VNI en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer informatie gasintallaties

Voor meer informatie over gasinstallaties, bekijk het thema Gasinstallaties.

Eerder door u bekeken

Top Gasnormen

Contact Gas & Water

(015) 2 690 324

bi@nen.nl