Groeiprognose technische installatiebranche 1,5%

11-04-2014 De Rabobank signaleert in Cijfers & Trends 2014 een voorzichtige omzetgroei van 1,5% voor de technische installatiebranche.

Volgens voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI is de bodem van de markt bereikt en begint de branche nu weer omhoog te kijken. 'Dat is hoog tijd na jaren van forse achteruitgang.' De branche-scan van Rabobank laat zien dat er de komende jaren weer perspectief is voor de installatiebranche.


Kansen zijn er vooral in de groeimarkten energiemanagement, (zorg)domotica en veiligheid. Ook de toename van het aandeel installatietechniek in gebouwen en woningen, de steeds grotere complexiteit van installaties en de toenemende aandacht voor het energieverbruik versterken de positie van de installateur.

Transformatie en upgrading
Er zijn nog wel zorgen over de achterblijvende nieuwbouw van woningen en gebouwen. Die stabiliseert volgens het rapport van de bank of komt uit op een minimale groei van 0,1%. Siertsema: 'De komende jaren moet de branche het vooral hebben van transformatie en upgrading van bestaande woningen en kantoren. Installateurs profiteren daarnaast van de toenemende aandacht voor onderhoud en beheer. Door langjarige beheercontracten af te sluiten, helpt de installateur klanten om energie te besparen gedurende de gehele levenscyclus van de installatie. Dat kan besparingen tot wel 30% opleveren.'

Domotica
Behalve energiebesparing ziet Rabobank ook domotica (woonhuisautomatisering) als groeimarkt. De vergrijzing en de steeds hogere eisen die consumenten stellen aan luxe, comfort en veiligheid zijn hierbij een impuls. Volgens de bank weet de markt echter niet goed wat er op dit gebied beschikbaar is.

Samenwerking
Innovatie en investeren in kennis zijn de komende jaren essentieel voor de sector. Dat geldt ook voor het aangaan van samenwerking met andere partijen binnen de bouwketen. Hierbij kan het werken met een Bouw Informatie Model (BIM) voor nieuw perspectief zorgen.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl