Klanteisen verscherpt door crisis

01-10-2013 De crisis verandert de eisen van klanten in de bouwsector. Investeerders zoeken naar manieren om sneller en goedkoper te bouwen.

De beperkte financiële middelen en de wens van snellere exploitatie van gebouwen zijn uitdagingen waarmee de gehele bouwketen rekening dient te houden. Dit staat in het rapport European Architectural Barometer, een onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd onder 1.600 architecten in acht Europese landen, waaronder Nederland.


De bouwsector staat in grote delen van de EU aanzienlijk onder druk. Alleen in Duitsland en België presteert de sector nu redelijk, in andere landen heeft men nog steeds moeite om de bouwvolumes omhoog te krijgen. Volgens architecten in Spanje, Italië en Nederland zullen de bouwvolumes van voor de crisis in de meeste landen niet meer behaald worden. Engelse, Franse en Poolse architecten verwachten dat dit binnen één tot vijf jaar zal gebeuren.

Andere eisen
Veranderingen in de markt veroorzaken ook veranderingen in de eisen van opdrachtgevers. Zij eisen steeds vaker een goedkoper en sneller bouwproces, zodat zij verzekerd zijn van betaalbare gebouwen en een sneller rendement op hun investeringen. In zeven van de acht landen waarin Arch-Vision onderzoek doet, is de vraag voor goedkopere gebouwen al aanwezig. Naar sneller bouwen wordt momenteel vooral in Duitsland en Nederland gevraagd, maar ook in de andere landen staat dit punt op de agenda. Volgens de architecten gaat dit in de nabije toekomst een grotere rol spelen in de bouwsector.

Bron:installatienieuws.com

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl