Kwaliteitslabel voor onderhoud cv-ketels

10-04-2015 Installateur Rob Trouwborst uit Voorburg heeft uit handen van minister Blok van Wonen en Rijksdienst het eerste officiële ‘OK CV’-certificaat ontvangen. Het nieuwe kwaliteitslabel voor het onderhoud aan cv-ketels werd daarmee officieel gelanceerd.

Het kwaliteitslabel OK CV moet volgens Uneto-VNI, de branchevereniging van de installatiebranche, het aantal ongevallen met cv-ketels verminderen en de cv-installaties zuiniger maken.

Onderhoudscontract

Uneto-VNI hoopt vooral ook dat door de invoering van het label meer particulieren voor een vast onderhoudscontract zullen kiezen. Bij 44 procent van de eigenaren van cv-ketels is dat momenteel naar verluidt niet het geval.


CO2-meting

Installateurs die het OK-label mogen voeren meten bij een onderhoudsbeurt CO en CO2. Ook regelen ze de installatie in en geven ze de consument advies over veilig en energiezuinig gebruik van de verwarmingsinstallatie.

Het OK CV-label wordt beheerd door de Stichting OK voor installaties. De stichting gaat de certificaathouders steekproefsgewijs controleren.


Niet verplicht

Het nieuwe label is overigens niet verplicht. Deelname door zowel consumenten als installateurs is vrijwillig. Het OK CV-label wordt wel breed ondersteund door partijen als de Brandweer, de Consumentenbond, Milieu Centraal, het Verbond van Verzekeraars, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond. De initiatiefnemers hopen dit jaar ten minste 250 installateurs over de streep te trekken om mee te doen met het label.


Welke normen?

Er zijn een aantal gasnormen van toepassing als we denken aan de cv-ketels. De belangrijkste zijn NPR 3378, NEN 1078, NEN 8078 en NEN 2757-1.

Speciaal voor de gasinstallatieprofessional heeft NEN een product ontwikkeld waar deze 4 normen en meer digitaal te vinden zijn: het online platform Werken met NPR 3378.

Met dit online platform is NPR 3378 niet alleen op papier beschikbaar, maar ook digitaal én altijd actueel. Verder zijn hier de zes meest relevante gasnormen te vinden, namelijk:
NEN 1078, NEN 8078, NEN 3028, NEN 8757, NEN-EN 15001-serie en NEN 2757-serie. Al deze normen en NPR 3378 altijd actueel op één platform!


De voordelen van Werken met NPR 3378

  • Altijd up-to-date en overal beschikbaar (24/7)
  • Makkelijk online notities en bookmarks maken
  • De zes meest relevante gasnormen gratis
  • NPR 3378 online én op papier!
  • Slechts € 129 per jaar

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl