Lagere energierekening geen stimulaans voor verbouwing

03-05-2013 Voor eigenaren van woningen boven de 300.000 euro is een lagere energierekening doorgaans geen reden voor verbouwing. Onderhoud en comfort zijn belangrijker.

Eén op de drie is wel van plan om de komende jaren te investeren in energiebesparende maatregelen. Diegene die daar geen plannen voor hebben zien geen meerwaarde, vinden de investering te hoog of vinden het onduidelijk of ze de investering wel terugverdienen.Eigenaren van woningen
Dat blijkt uit een onderzoek onder 630 eigenaren van woningen boven drie ton, zoals uitgevoerd door Actieagenda Bouw. Als er wel maatregelen worden genomen om energie te besparen, dat is het daadwerkelijk verlagen van de energierekening belangrijk.

Investeren in energiebesparing
Het onderzoek is bedoeld voor een beter beeld van de beweegredenen van deze particuliere huiseigenaren, bij de investering in energiebesparende maatregelen. Met de uitkomsten gaat het zogeheten 'Actieteam Klantgerichte oplossingen voor duurzame woningverbetering' aan de slag om tot oplossingen te komen die woningeigenaren toch tot energiebesparing aanzetten.

Financiële besparingen
Marjet Rutten van de door het Bouwteam opgezette Actieagenda Bouw: “Men heeft vaak geen geld over voor investeringen in energiebesparing, maar als het echt financiële besparingen oplevert en er niet voorgefinancierd hoeft te worden, wordt het een ander verhaal. Daar liggen voor de sector dus mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen.”

Wooncomfort belangrijk
Een ander belangrijk verkoopargument blijkt het wooncomfort: wanneer het comfort beter wordt door de energiebesparende maatregelen dan zou ook dat voor bijna de helft van de respondenten reden zijn om toch maatregelen te overwegen.

De Actieagenda Bouw is een initiatief van de sector, met onder meer partners Uneto VNI, Aedes, BNA, NL Ingenieurs en Bouwend Nederland.

Bron: Cobouw
Auteur: Martin Legius

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl