Lelystad reinigt riool met ijs

12-12-2014 De gemeente Lelystad gaat gebruik maken van ‘ice-piggen’ om het riool te reinigen. Bij deze techniek wordt er ‘slushed ijs’ door de rioolpersleidingen gepompt. Het ijs heeft een schrapende werking en smelt bij obstakels.

Ice-piggen heeft zich volgens de gemeente Lelystad wereldwijd bewezen als schoonmaakmethode van het drinkwaterleidingnet. De methode zou ook ‘uiterst doeltreffend’ zijn in afvalwaterpersleidingen.

Voor een optimale werking van het riool, moeten de persleidingen periodiek gereinigd worden. Een veelgebruikte techniek hiervoor is PIG. Een soort kunststof schuurspons wordt in de leiding gestopt en die wordt met waterdruk door de leiding geduwd. Bij deze techniek bestaat echter het risico dat door beschadiging of diameterverkleining van de leiding de PIG vast komt te zitten.


Milieuvriendelijk en goedkoper

Bij ice-piggen is dat risico er niet. Volgens wethouder John van den Heuvel van de gemeente Lelystad is het ijs ook nog eens milieuvriendelijk en goedkoper. ‘Ik ben reuze trots dat wij de primeur hebben om in Nederland als een van de eerste gemeenten deze duurzame techniek te mogen gebruiken voor ons rioleringssysteem. De gebruikte materialen zijn een stuk milieuvriendelijker en het voordeel van ijs is dat de leiding niet meer verstopt kan raken tijdens het reinigen.’

Door preventief onderhoud met behulp van ijs in plaats van met een kunststof PIG, is er minder vervuiling en dus ook minder weerstand in de leidingen. De pompen hebben hierdoor minder vermogen nodig om het vuil er doorheen te pompen.


Relevante normen

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl