Lelystad reinigt riool met ijs

12-12-2014 De gemeente Lelystad gaat gebruik maken van ‘ice-piggen’ om het riool te reinigen. Bij deze techniek wordt er ‘slushed ijs’ door de rioolpersleidingen gepompt. Het ijs heeft een schrapende werking en smelt bij obstakels.

Ice-piggen heeft zich volgens de gemeente Lelystad wereldwijd bewezen als schoonmaakmethode van het drinkwaterleidingnet. De methode zou ook ‘uiterst doeltreffend’ zijn in afvalwaterpersleidingen.

Voor een optimale werking van het riool, moeten de persleidingen periodiek gereinigd worden. Een veelgebruikte techniek hiervoor is PIG. Een soort kunststof schuurspons wordt in de leiding gestopt en die wordt met waterdruk door de leiding geduwd. Bij deze techniek bestaat echter het risico dat door beschadiging of diameterverkleining van de leiding de PIG vast komt te zitten.


Milieuvriendelijk en goedkoper

Bij ice-piggen is dat risico er niet. Volgens wethouder John van den Heuvel van de gemeente Lelystad is het ijs ook nog eens milieuvriendelijk en goedkoper. ‘Ik ben reuze trots dat wij de primeur hebben om in Nederland als een van de eerste gemeenten deze duurzame techniek te mogen gebruiken voor ons rioleringssysteem. De gebruikte materialen zijn een stuk milieuvriendelijker en het voordeel van ijs is dat de leiding niet meer verstopt kan raken tijdens het reinigen.’

Door preventief onderhoud met behulp van ijs in plaats van met een kunststof PIG, is er minder vervuiling en dus ook minder weerstand in de leidingen. De pompen hebben hierdoor minder vermogen nodig om het vuil er doorheen te pompen.


Relevante normen

Norm

NEN-EN 14654-1:2014 en

Management en kwaliteitsbewaking van operationele activiteiten in de buitenriolering - Deel 1: Riool...

Meer informatie over deze norm

Norm

NEN 3215+C1:2014 nl

Gebouwriolering en buitenriolering binnen de perceelgrenzen - Bepalingsmethoden voor de afvoercapaci...

NEN 3215+C1 geeft bepalingsmethoden met de daaraan verbonden voorwaarden voor de riolering in bouwwerken voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater en hemelwater. In deze norm zijn voor de gebouwriolering bepalingsmethoden opgenomen met betrekking t...

Meer informatie over deze norm

Norm

NTR 3216:2012 nl

Binnenriolering - Richtlijnen voor ontwerp en uitvoering

Deze publicatie is van toepassing als een gids voor ontwerp, productie en onderhoud van de riolering in woningen. Het vormt een verduidelijking NEN 3215 en geeft extra informatie van methodes, materialen en producten.

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Top Gasnormen

Contact Gas & Water

(015) 2 690 324

bi@nen.nl