Lichtpuntjes voor de installatiebranche

09-08-2013 Ondanks de sterk tegenvallende vraag is het niet alleen maar kommer en kwel in de installatiebranche, zo concludeert het Financieel Dagblad.

Veel technisch dienstverleners storten zich op renovatie en onderhoud. Verder blijft de verwachte consolidatiegolf uit. Nieuwe verdienmodellen doen hun intrede. Installatiebedrijven wijken uit naar renovatie en onderhoud en zijn op zoek naar opdrachtgevers die oog hebben voor duurzaamheid.


Dit maakt de installatiebranche minder afhankelijk van één sector. Toch is volgens branche-organisatie Uneto sinds het uitbreken van de crisis een kwart van het productievolume verdwenen.

Kaalslag in de bouw
De financiële schade lijkt in vergelijking met de kaalslag in de bouw, mee te vallen. Zo zag Cofely de nettowinst in 2012 halveren tot 7 miljoen euro. Zowel Unica en Kuijpers sloten de boeken met een bescheiden winst. En terwijl Spie Nederland in 2011 netto 8 miljoen euro verdiende, zegt directeur Lei Ummels ook 2013 sterk te zijn begonnen met een orderportefeuille die voor 85% is gevuld.

Consolidatiegolf blijft uit
Wat de financiële krant wel opvalt is het feit dat de al jaren voorspelde consolidatiegolf uitblijft. Het aantal overnames is beperkt. Volgens het FD zijn daar twee redenen voor. Ten eerste zijn veel installatiebedrijven al landelijk actief. Ten tweede bestaat er een kloof tussen de verwachte verkoopprijs en de reële waarde van een bedrijf. Daarom stellen familiebedrijven met de hoop op betere tijden een verkoop zo lang mogelijk uit.

Nieuwe verdienmodellen
Om de orderportefeuille gevuld te houden zoeken bestuurders naar nieuwe verdienmodellen. Zo is Kuijpers betrokken bij de bouw en financiering van een nieuw ziekenhuis. Samen met bouwer Hurks heeft het installatiebedrijf een achtergestelde lening verstrekt om de bouw mogelijk te maken. Wel verzekert Kuijpers zich daarmee van een langjarig onderhoudscontract.

Licht binnen de installatiebranche
Tot slot ziet de krant nog enkele lichtpuntjes binnen de installatiebranche. Zo is daar de verlaging van btw op renovatie en onderhoud. Verder wordt het recent afgesloten energieakkoord aangehaald, dat als stimuleringsbeleid ‘tienduizenden banen’ moet opleveren. Tot slot trekt ook de overheid nog eens 100 miljoen euro uit om bestaande huurwoningen energiezuinig te maken.

Betalingsprobleem bij grote opdrachtgever
Natuurlijk zijn er ook faillissementen. Een veel voorkomende oorzaak is een betalingsprobleem bij een grote opdrachtgever. Zo dreigen bouwbedrijven installatiebedrijven mee te sleuren in hun val.

Bron: Gawalo

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl