Loodgieter schuldig aan verkeerd geïnstalleerde cv-ketel

07-02-2014 Een loodgieter die in 2012 een cv-ketel verkeerd monteerde in een recreatiewoning, heeft een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar gekregen voor dood door schuld. Door de verkeerde installatie en een verkeerd aangebrachte rookgasafvoer kwamen twee mensen in de woning om door koolmonoxidevergiftiging,

De loodgieter is volgens de rechter ‘zeer onachtzaam en zeer nalatig geweest’ bij de installatie van de cv-ketel. Een tweede loodgieter, de zoon van de veroordeelde, is vrijgesproken. Justitie had eerder voor de rechtbank in Lelystad 18 maanden celstraf (waarvan 6 maanden voorwaardelijk) geëist tegen de twee loodgieters uit Harderwijk.


De rechtbank heeft echter in de uiteindelijke strafmaat mee laten wegen dat de gebeurtenissen ook op de dader een grote impact hebben gehad en vindt een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf passend.

Rookgasafvoer verkeerd aangesloten
Tijdens de rechtszaak had OM betoogd dat het tweetal de hoogrendement gaswandketel in de inpandige schuur van de recreatiewoning had geplaatst. Ze zouden daarbij een ongeijkte, verouderde en defecte CO-meter hebben gebruikt. De rookgasafvoer was onjuist op ketel aangesloten en, tegen de voorschriften in, waren er beugels van kunststof gebruikt. Volgens het Openbaar Ministerie werd de ketel ook niet op propaangas ingesteld. De rechter acht deze punten bewezen.

Gerelateerde normen

Geen erkend installateur
De mannen erkenden voor de rechtbank dat ze niet gediplomeerd waren en dus ook geen erkend installateur.

De officier van justitie had ook geëist dat de loodgieters tot vijf jaar na afloop van hun celstraf geen loodgieterswerkzaamheden mogen verrichten. De rechtbank ziet daarvoor geen aanleiding en gaat er van uit dat de man in de toekomst zorgvuldiger te werk zal gaan.

Een woordvoerder van de branchevereniging voor installateurs, Uneto-VNI, zei eerder tegen het vakblad Cobouw dat – los van deze specifieke rechtszaak - de vereniging zich in zijn algemeenheid wel kan vinden in een beroepsverbod als er sprake is van dergelijk ernstige feiten. Uneto-VNI zegt het jammer te vinden dat de overheid ooit de vergunningplicht voor installateurs in de Vestigingswet heeft losgelaten.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl