Miljoenen voor meer jonge technici

15-05-2013 De installatiebranche moet gaan profiteren van het deze week afgesloten Techniekpact, dat moet leiden tot meer technici in het bedrijfsleven.

Het Techniekpact heeft als doel meer jongeren enthousiast te maken voor een loopbaan in de techniek, en dus ook in de installatiebranche, waar een nijpend tekort aan vaklieden dreigt. "Het negatieve imago dat techniek vaak nog heeft, is volstrekt achterhaald", aldus Hans Biesheuvel van MKB-Nederland.


Het pact, een samenwerking tussen werkgevers, werknemers en onderwijsorganisaties, werd in december vorig jaar al aangekondigd en bestaat uit 22 afspraken. Bernard Wientjes, voorman van VNO-NCW, verwacht grote tekorten aan vaklui, vooral wanneer de economie weer aan gaat trekken.

Afspraken
Zo is er onder meer afgesproken geld vrij te maken (100 miljoen euro) om de technische kennis van docenten te vergroten. Ook wordt techniek een verplicht vak op de onderwijsopleiding Pabo. Voor om- en bijscholing van werknemers en werkzoekenden komt in 2014 en 2015 per jaar 300 miljoen euro vrij. Ook wordt er op basischolen in 2020 structureel wetenschap en techniek aangeboden, en wordt er in diverse regio's een op de techniek gefocuste mavo opgericht: de Techmavo. Ook komen er elk jaar 1000 beurzen voor techniekstudenten om ze te binden aan het bedrijfsleven. Daarnaast komt er een investeringsfonds om techniek in het hoger onderwijs te stimuleren. Werkgevers en vakbonden gaan samen zij-instroom in techniek bevorderen. Ook wordt het voor werklozen makkelijker om zich met behoud van WW-uitkering om te scholen naar een baan in de techniek.

30.000 jongeren
Werkgevers, werknemers en onderwijsorganisaties sloten het Techniekpact met regoniale overheden en het kabinet. Het is het begin van een aanpak die jaren gaat duren en die ervoor moet zorgen dat er meer technisch geschoolde vakmensen komen. Tot 2020 zijn er elk jaar 30.000 technici nodig.

Bron: Installatie.nlDownloads

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl