‘Nederlands drinkwatersysteem beter dan in VS en Engeland’

13-03-2016 Vergeleken met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië heeft Nederland de minste uitbraken van ziekten door vervuild drinkwater. En dat ook nog eens zonder chloor toe te voegen aan het water. Goed onderhoud van het drinkwatersysteem speelt hierin een belangrijke rol.

Onderzoekers van Amerikaanse, Britse en Zwitserse universiteiten hebben de drinkwatersystemen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland met elkaar vergeleken. Zij publiceerden recent over hun studie in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Belangrijkste conclusie: Nederland heeft de minste uitbraken van ziekten door vervuild drinkwater. En dat zonder chloor toe te voegen aan het drinkwater. De VS en Groot-Brittannië voegen allebei wel chloor toe aan het water.
Het Nederlandse systeem bewijst volgens de onderzoekers dat desinfecterende middelen in principe niet nodig zijn, als er maar andere passende voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om microbiële besmetting tegen te gaan.


Onderhoud van het drinkwatersysteem

In de studie scoort Nederland met name goed op het onderhoud van het drinkwatersysteem. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn leidingen vaak verouderd, met lekpercentages van respectievelijk 16 en 25 procent. Ter vergelijking: in Nederland lekt 6 procent van het water weg.
Als een leiding lek is, kunnen schadelijke stoffen het drinkwatersysteem binnendringen. Daardoor stijgt de noodzaak om desinfecterende middelen toe te voegen.
In Nederland kunnen we al met al vertrouwen op uitstekend drinkwater. Dat vergt overigens niet alleen inspanning bij het leveringspunt (het drinkwaterbedrijf). Ook bij het aftappunt moet de kwaliteit van het water uitstekend zijn.


NEN 1006

Het ontwerp, de aanleg, het gebruik en het beheer en onderhoud van de leidingwaterinstallatie speelt hier een cruciale rol. De kwaliteit van het water in de installatie zal altijd iets afnemen als gevolg van temperatuur, stilstand of leidingmateriaal. Maar de afname van de kwaliteit moet beperkt blijven zodat het water aan de tap ook altijd blijft voldoen aan de wettelijke eisen. De norm NEN 1006 helpt helpt dit te realiseren.


Relevante training

Als u werkt met leidingwaterinstallaties dan vraagt u zich waarschijnlijk af wat de huidige stand van zaken is, welke veranderingen er op komst zijn en wat dit voor u betekent. Met onze training 'NEN 1006: Nieuwe ontwikkelingen leidingwaterinstallaties' leert u daar alles erover.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces kunt u terecht bij Willemien Bosch (consultant)

(015) 2 690 123

Willemien.Bosch@nen.nl

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl