Ook W-installateur gaat stekerbaar

12-02-2014 De integratie van de E- en W-installatietechniek via de ICT heeft tijdens de vakbeurs VSK 2014 de afgelopen week in de Jaarbeurs Utrecht een grote sprong voorwaarts gemaakt.

De werktuigkundige (W) installateur gaat zelfs net als zijn elektrotechnische (E) collega stekerbaar installeren. De vakbeurs voor Verwarming - Sanitair - Klimaatbeheersing (VSK) was tot voor kort nog altijd sterk gericht op de W-installatiebranche. Hoe anders was dat dit jaar.


De industriƫle en infrastructurele installatietechniek blijft nog een vak apart, ondanks het feit dat ook daar de elektrotechniek en mechanica via de ICT onlosmakelijk met elkaar vervlochten zijn geraakt.

ICT
Wat is de hedendaagse klimaatbeheersing zonder elektrotechniek, meet-, regel- en besturingstechniek, en vooral ICT? Niets meer. In woningen en gebouwen zijn de elektro- en automatiseringstechniek technologisch al jaren nauw verweven met duurzame verlichting en klimaatbeheersing, brand- en inbraakbeveiliging, zonwering, toegangscontrole, beeld en geluid, en multimedia. In dit segment van de markt zijn dan ook sinds jaar en dag al heel wat zogeheten totaalinstallateurs actief. Maar tijdens de VSK leek de integratie van de afzonderlijke E- en W-disciplines in een ware stroomversnelling te zijn geraakt.

Elektro, leds en BIM
Zo was er voor het eerst tijdens dit vakevenement voor de W-installateur een 'theater' vol presentaties over elektrotechniek en woning- en gebouwautomatisering, dat de hele week druk werd bezocht. Verder waren er 2 hallen boordevol ledverlichting, de Led Expo, waar certificerende instelling Dekra (was Kema) een nieuw keurmerk voor leds introduceerde.

En tijdens een congres over het Bouw Informatie Model (BIM) gaven nu ook de W-installateurs nadrukkelijk aan samen met de E-installateurs en bouwbedrijven te willen gaan samenwerken binnen BIM. Ook de gepresenteerde energiebesparingstechnieken, -subsidies en -systemen overschrijden de E-, W- en ICT-branches.

Stekerbaar
Tot slot gaat ook de W-installateur, in navolging van zijn elektrotechnische collega's, zelfs stekerbaar installeren. Hierdoor wordt alle techniek binnen de woning of het gebouw steeds sneller, gemakkelijk en flexibeler op elkaar aan te sluiten. Alleen zo kan de installatiebranche als geheel inhaken op de renovatieslag in de bestaande bouw die de markt van de komende jaren zal kenmerken. De hiervoor noodzakelijke ketenintegratie door de gehele bouw- en installatiekolom lijkt zich steeds sneller te voltrekken.Meer weten over integratie van E-, W- en ICT-installatietechniek

In het vakblad Mag1010 gaat het niet alleen over normen, maar meer nog over de jongste technologische, maatschappelijke en marktontwikkelingen waar de normen mee samenhangen.

Instapaanbieding Mag1010
Als u nu abonnement op Mag1010 neemt dan ontvangt u het blad met 25% korting voor het eerste jaargang.Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl