Overheid leent woningeigenaar geld om huis energiezuiniger te maken

07-02-2014 Woningeigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis, kunnen vanaf nu bij het Nationaal Energiebespaarfonds terecht voor een ‘Energiebespaarlening’.

Met de lening kunnen verschillende energiebesparende maatregelen worden gefinancierd tegen een niet al te hoge rente. De gedachte achter het fonds is dat woningeigenaren, door te investeren in de energiezuinigheid van hun woning, de waarde van hun woning met een beter energielabel verhogen.

De investeringen in energiebesparende maatregelen resulteren normaal gesproken ook in een lagere energierekening. In het fonds zit in totaal 300 miljoen euro, ingelegd door de overheid en twee banken.

Energiebesparende maatregelen
Met de lening kunnen verschillende energiebesparende maatregelen worden gefinancierd zoals het isoleren van de woning of de aanschaf van een HR-ketel of een zonneboiler. Ook de aanschaf van zonnepanelen is mogelijk. Voorwaarde bij zonnepanelen is dat hiervoor maximaal 50% van de lening gebruikt mag worden. De andere 50% van het leenbedrag moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen. De lening kan gebruikt worden voor in totaal 14 energiebesparende maatregelen. De voorwaarden daarvoor staan op www.ikinvesteerslim.nl.

Energiebespaarlening
Woningeigenaren kunnen via deze website sinds 21 januari een annuïtaire lening van minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 aanvragen. De lening is alleen bedoeld voor particuliere eigenaren van bestaande woningen. De looptijd is 7 of 10 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. De rente van de Energiebespaarlening staat vast gedurende de looptijd van de lening.

Bij de start op 21 januari bedroeg de rente voor leningen met een looptijd van 7 jaar 3,4% en voor leningen met een looptijd van 10 jaar 3,8%.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl