Record aantal zonnepanelen geïnstalleerd in 2013

14-03-2014 Wereldwijd is er in 2013 voor minstens 37 gigawat capaciteit aan nieuwe zonnepanelen geplaatst. Dat is een stijging van maar liefst 35 procent toegenomen ten opzichte van 2012. In Azië zijn de meeste nieuwe zonnepanelen geplaatst.

Wereldwijd staat er nu in totaal voor 136.7 gigawat aan zonnepanelen opgesteld, zo blijkt uit gegevens van de European Photovoltaic Industry Association (EPIA). Om een indruk te krijgen hoeveel capaciteit dat is: een zonnepaneel levert jaarlijks ongeveer 200 kWh aan energie.


Europa was tot vorig jaar koploper in het plaatsen van nieuwe zonnepanelen, maar die rol is nu overgenomen door Azië. En dan met name door de landen China en Japan. In 2011 was Europa nog goed voor zo’n 70% van de nieuwe zonnepaneleninstalaties. Vorig jaar werd er in Europa 10 gigawat aan capaciteit bijgeplaatst, het meeste in Duitsland. Ons buurland was ooit marktleider, een rol die nu is overgenomen door China. Europa is momenteel goed voor 28% van de wereldmarkt in zonnepanelen.

Ter vergelijking: alleen al in China werden meer zonnepanelen geplaatst dan in heel europa bij elkaar. In totaal voor 11.3 gigawat aan capaciteit. In Japen werd in 2013 voor 6.9 gigawat aan nieuwe zonnepanelen geplaatst. Mede hierdoor heeft Azië een marktaandeel van 57% De verwachting is dat China de komende jaren de grootste markt zal blijven voor zonnepanelen.

Energiebehoefte Europa
Ondanks de iets minder sterke groei in Europa, blijven zonnepanelen een belangrijke bron van energie. In 2008 werd 0,3% van de energiebehoefte in Europa gedekt door zonnepanelen. Intussen is dat percentage opgelopen tot zo’n 3%.

Gerelateerde artikelen

Waar komt de grootste zonnepanelenweide van Nederland?

Verspreid over Nederland worden er verschillende plannen uitgewerkt voor de aanleg van parken vol zonnepanelen. Opvallend is dat verschillende gemeenten of bedrijven claimen dat zij het grootste zonnepark van Nederland gaan aanleggen.

Voetbalstadion wordt zonne-energiecentrale

Voetbalstadion Euroborg in Groningen gaat dienen als zonne-energiecentrale. Er komen op het dak van het stadion in totaal 1.120 zonnepanelen te liggen. Dat wil zeggen: het project gaat door als er voldoende particulieren investeren in de zonnepanelen.

Zonnepanelen in Nederland
Nederland wordt in de nieuwste cijfers van EPIA niet expliciet genoemd. Maar uit de ‘Klimaatmonitor’ van het ministerie van Infrastructuur en Milieu valt op te maken dat er op dit moment in Nederland voor in totaal 665,5 megawatt aan vermogen aan zonnepanelen staat opgesteld. Omgerekend zijn dat bijna 162.000 installaties, waarvan er ongeveer 100 duizend in 2013 werden geplaatst. Amsterdam scoort van de Nederlandse steden het beste met 16,1 megawatt aan zonnepanelencapaciteit.

Volgens zonnepanelendeskundige Peter Segaar zitten er wel nog enkele onzekerheden in de Nederlandse cijfers. Het aanmelden van nieuwe installaties is bijvoorbeeld niet wettelijk verplicht. Toch kan je volgens Segaar al wel stellen dat de groei in Nederland hoger is geweest dan de sector vooraf had gedacht. Volgens de Klimaatmonitor is er in 2013 waarschijnlijk zo’n 300 megawat aan capacitiet bijgeplaatst. Dat zou volgens Segaar een nieuw record zijn voor Nederland. Hij denkt trouwens dat het aantal eerder nog wat hoger ligt. In mei dit jaar weten we meer, dan komt het CBS met nieuwe cijfers.

De sterke stijging in Nederland heeft vrijwel zeker te maken heeft met de subsidieregeling voor zonnepanelen.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl