‘Slimme energiemeter over 6 jaar gemeengoed’

14-03-2014 Eind 2020 hebben alle huishoudens en bedrijven een ‘slimme’ digitale elektriciteit- en gasmeter. De grootschalige uitrol van de slimme meters voor elektriciteit en gas start op 1 januari 2015.

Dat schrijft Minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De slimme digitale meter is volgens Kamp nodig om het Nederlandse elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst. ‘Steeds meer huishoudens wekken zelf energie op en leveren stroom die ze niet gebruiken terug aan het net.


De nieuwe meters zijn nodig om de continue verandering van vraag en aanbod in balans te houden en een betrouwbare energielevering te kunnen blijven garanderen.’

Meterstanden
Met een slimme meter hoeven geen meterstanden meer doorgegeven te worden. Ook wordt het wisselen van leverancier volgens Kamp makkelijker. Een ander voordeel is dat gebruikers met de nieuwe meter direct zien hoeveel gas en elektriciteit ze gebruiken.

Energiemeters vervangen
Sinds 2012 hebben netbeheerders al 600.000 oude energiemeters vervangen door de nieuwe slimme meters. Tijdens deze proefperiode is onderzocht hoe deze introductie verliep en of er belemmeringen zouden zijn voor een landelijke introductie van de nieuwe meters. Die bezwaren zijn er niet, zo luidt de conclusie.

Geweigerde meters
Tijdens de kleinschalige introductie van de meters werd 1,7% van de aangeboden meters door bedrijven of huishoudens geweigerd. Ook is er een klein percentage meters - 0,6% van het totaal aantal geplaatste meters – dat administratief uit is gezet. Deze meters functioneren dan als conventionele meter en worden niet op afstand uitgelezen.

Rond de geweigerde meters deed minister Kamp de Tweede Kamer vorig jaar, bij de behandeling van de Warmtewet, de toezegging dat hij zou onderzoeken of het zinvol is om de optie een meter te weigeren te laten vervallen.

Kamp heeft op basis van dat onderzoek nu besloten de weigeroptie niet af te schaffen. Ook in het parlement gingen stemmen op om consumenten te allen tijde de vrijheid te bieden om een slimme meter te kunnen weigeren.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl