Tweede Kamer stemt in met nieuwe wet gasverbrandingsinstallaties

12-06-2019 Het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging blijft ongekend hoog. Op 28 mei 2019 werd in ieder geval door de Tweede Kamer de wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties aangenomen. Deze wet moet het aantal slachtoffers beperken.

Als de wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, moeten installatiebedrijven en monteurs die vanaf 2021 CV-ketels installeren, gediplomeerd zijn. Nu mag iedereen een cv-ketel aansluiten. Wanneer de Eerste Kamer het plan behandelt, is nog niet bekend. De wettelijke regeling moet het aantal slachtoffers ten gevolge van koolmonoxidevergiftiging drastisch terugdringen.

Zowel bedrijven als personen moeten het procescertificaat halen. Bedrijven zonder deze erkenning mogen geen werkzaamheden uitvoeren aan gasgestookte installaties, zoals ketels, gashaarden en gasgestookte boilers. De gasleiding valt nog buiten de wetgeving, omdat hier geen risico is op koolmonoxide. De wet valt onder de Woningwet.

Werken met Richtlijn Gasinstallaties (NPR 3378)

'Werken met NPR 3378' is het online platform voor de gasinstallatieprofessional met vele extra’s. U heeft online altijd toegang tot dé actuele praktijkrichtlijn voor gasinstallaties. Nieuwsgierig? Kies voor het gratis proefabonnement.
Meer informatie

Training NPR 3378: Gasinstallaties in de praktijk

In deze laagdrempelige training worden de belangrijkste eisen uit het Bouwbesluit die aan de aanleg en de controle van gasleidingen en verbrandingstoestellen en de opstelling ervan besproken. Verder wordt aandacht besteed aan rookgasafvoer inclusief de uitmonding. Door diverse cases leert u de eisen kennen. Ook weet u hoe u om moet gaan met lastige situaties. Daarnaast worden de laatste ontwikkelingen besproken zodat u weer up-to-date bent. Lees meer over de training NPR 3378: Gasinstallaties in de praktijk

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl