Veel hardrijders in bestelauto van de zaak

03-10-2013 Meer dan een kwart van de bestuurders van lichte bedrijfswagens geeft toe dat ze voorzichtiger zijn in hun eigen auto dan wanneer ze in een wagen van de baas rijden, zo blijkt uit onderzoek van TomTom.

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder beroepschauffeurs van lichte commerciële voertuigen, blijkt dat 44 procent dit doet om brandstof- en slijtagekosten te besparen. Daarnaast zegt bijna de helft dat ze eerder risico’s nemen in hun zakelijke wagens als gevolg van werkdruk.


Bewustheid bestuurders
“Een significant deel van bestuurders van bestelbussen laat weten dat men zich bewust is van de voordelen van veilig en efficiënt rijden, wat men dan ook toepast in eigen vervoer, maar dat werkdruk nadelig werkt op de prestaties op de weg tijdens werktijd”, zegt Thomas Schmidt, Managing Director van TomTom Business Solutions. “Onzuinig en onverschillig rijgedrag heeft een negatief effect op de winstgevendheid van een bedrijf. Het leidt tot hogere brandstofkosten, lagere productiviteit en meer ongelukken. De verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers, om actie te ondernemen door hogere standaarden achter het stuur te stimuleren en tijdsdruk voor medewerkers te verminderen.”

Uit het onderzoek bleek ook dat bijna 70 procent van de respondenten toegaf te hard te rijden in de auto van de zaak en dat bijna een derde (dertig procent) van de werkgevers ook nog eens de bekeuringen van zijn personeel betaalt.

Maatregelen
“Groener, veiliger en efficiënter rijden vraagt om de medewerking van de bestuurders”, voegt Schmidt toe. “De juiste fleet management-technologie kan hierin een belangrijke rol spelen. Dit komt door heldere managementinformatie en door bewustwording te creëren voor wat betreft verantwoord weggedrag, dankzij realtime feedback aan de chauffeurs. Dit zorgt niet alleen voor transparantie over de prestatiestandaarden die gemeten worden, maar helpt bedrijven ook gericht trainingen te verzorgen voor degenen die dat het hardst nodig hebben.”

Slechts 28 procent van de respondenten gaf aan dat hun werkgever trainingen aanbiedt om hen te helpen zuiniger en veiliger te laten rijden. En maar 37 procent zei dat hun werkgever gebruik maakt van technologie om het rijgedrag en brandstofgebruik te monitoren.

Het onderzoek is uitgevoerd door TomTom onder beroepschauffeurs in vijf landen in Europa. Het betreft bestuurders van voertuigen die worden gebruikt voor bezorging van goederen en diensten. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 726 beroepschauffeurs: 150 in het Verenigd Koninkrijk, 150 in Duitsland, 126 in Nederland; 150 in Frankrijk en 150 in Spanje. Om mee te mogen doen aan het onderzoek, moesten de respondenten minimaal drie dagen per week in een auto van de zaak rijden voor zakelijke doeleinden. Het onderzoek werd uitgevoerd bij verschillende tankstations in elk land en onder een dwarsdoorsnede van branches.

Bron:Installatienet.nl

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl