Veilige afvoer rookgas in flats en appartementengebouwen

07-11-2019 Zijn er plannen om in een flat of appartementencomplex de cv-ketel te vervangen? Dat brengt risico’s met zich mee! Wordt de rookgasafvoer niet goed geïnstalleerd, dan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Hier vindt u adviezen om o.a. koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

 • Een rookgasafvoerkanaal voor VR-ketels is niet geschikt voor HR-ketels. Bij het installeren van HR-ketels moet het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal daarom altijd worden aangepast óf meteen worden vervangen door een rookgasafvoerkanaal dat geschikt is voor HR-ketels. Als dit niet gebeurt levert dat gevaarlijke situaties op, die bijvoorbeeld kunnen leiden tot koolmonoxidevergiftiging.
 • Maak als Vereniging van Eigenaren (VvE’s) van de eventuele aanpassing of vervanging van het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal geen sluitpost. Kostenoverwegingen mogen nóóit een reden zijn om geen budget te reserveren. Neem dus aanpassing/vervanging van het rookgasafvoerkanaal standaard op in het meerjarenonderhoudsplan en reserveer er jaarlijks geld voor. Zo worden de leden van de VVE nooit geconfronteerd met een eenmalige grote uitgave, maar worden de kosten gespreid in de tijd.
 • Ook bij vervanging van een HR-ketel door een nieuwe HR-ketel moet het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal worden geïnspecteerd. Net als een cv-ketel heeft ook een rookgasafvoerkanaal een beperkte technische levensduur. Een goede installateur weet dat.
 • Ga voordat de keuze voor een nieuwe cv-ketel wordt gemaakt na welk type gemeenschappelijk rookgasafvoerkanaal aanwezig is en welke typen cv-ketels hierop kunnen worden aangesloten. Vervang als individuele bewoner nóóít een cv-ketel zonder dat de VvE hiervan op de hoogte is.
 • Zorg als VvE voor duidelijke communicatie met de bewoners. Individuele bewoners die besluiten een VR-ketel door een HR-ketel te vervangen zijn er vaak niet van op de hoogte dat tegelijkertijd ook het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal moet worden aangepast of vervangen. Het komt ook voor dat individuele bewoners een HR-ketel laten plaatsen zonder dat de VvE hiervan op de hoogte is. Niet doen.
 • De VvE zou altijd op de hoogte moeten zijn van de belangrijkste aandachtspunten en regels rond cv-ketelvervanging en een veilig gemeenschappelijk rookgasafvoerkanaal. Nuttige informatie hierover vindt u in de publicaties Handreiking en het Infoblad gemeenschappelijke rookgasafvoeren van de Rijksoverheid.
 • Een goede installateur zal in de regel adviseren om bij vervanging van een VR- door een HR-ketel meteen het gemeenschappelijk rookgasafvoerkanaal aan te pakken.

Bron: Techniek Nederland

Uitwerking prestatie-eisen

In het Bouwbesluit worden voor rookgasafvoervoorzieningen prestatie-eisen gesteld. Een nadere uitwerking van deze prestatie-eisen is weergegeven in de betreffende Nederlandse Praktijkrichtlijnen (NPR) 3378, zoals uitgegeven door NEN. Het betreft de volgende praktijkrichtlijnen:

 • NPR 3378-22: Opstelplaatsen van gastoestellen, opstellingsruimten en stookruimten.
 • NPR 3378-40: Het aansluiten van gesloten gastoestellen op CLV-systemen werkend op uitsluitend natuurlijke trek
 • NPR 3378-41: Het aansluiten van gesloten gastoestellen op half-CLV-systemen werkend op uitsluitend natuurlijke trek
 • NPR 3378-46: Verbrandingsluchttoevoer en enkelvoudige rookgasafvoer voor gasgestookte condenserende type C-toestellen – Keuze van constructies en materialen
 • NPR 3378-47: Enkelvoudige rookgasafvoer voor type B-toestellen - Keuze van constructies en materialen en dimensionering met tabellen
 • NPR 3378-60: Uitmondingen; hinderafstand en verdunningsafstand
 • NPR 3378-61: Uitmondingen; goede werking

Werken met de praktijkrichtlijn gasinstallaties

Wilt u altijd automatisch beschikken over de actuele versie van de praktijkrichtlijn gasinstalaties, NPR 3378? Kies dan voor 'Werken met NPR 3378'. De 'must-have' tool voor de professionele gasinstallateur. Vraag nu vrijblijvend een gratis proefabonnement aan

Gasinstallaties in de praktijk

Volg bij NEN de laagdrempelige en praktische training 'NPR 3378: Gasinstallaties in de praktijk'.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl