Video: de gevaren van kwartsstof

28-11-2013 Deze week is tijdens een bijeenkomst van Inspectie SZW met onder andere UNETO-VNI en Opleidingsfonds OTIB een toolboxfilm over kwartsstof gelanceerd.

De film laat zien hoe werknemers in de installatie- en isolatiebranche blootstelling aan kwartsstof kunnen voorkomen. Kwarts komt voor in veel grondstoffen die in de bouw worden gebruikt. Dat is op zich geen probleem, totdat je in deze bouwmaterialen gaat boren, frezen, zagen, slijpen of hakken:


werkzaamheden die in de bouw regelmatig voorkomen. Bij deze werkzaamheden komen er fijne kwartsstofdeeltjes vrij, die diep in de longen kunnen doordringen en daar na verloop van jaren onherstelbare schade kunnen aanrichten. In de toolboxfilm ‘De gevaren van kwartsstof’ vertelt presentatrice Lottie Hellingman over de gevaren van blootstelling aan kwartsstof en de maatregelen die werkgevers en werknemers kunnen en moeten nemen om zich tegen die blootstelling te beschermen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bouwsector gaat werken met stofvrij gereedschap

Zeven aannemersbedrijven hebben de handen ineengeslagen om vanaf 1 januari 2014 het stofvrij werken in de bouw te stimuleren. De bedrijven willen vooral het kwartsstof terugdringen. Dat komt vrij bij de bewerking van steenachtige bouwmaterialen.

Controle
Inspectie SZW gaat actief controleren op het voorkomen en beperken van blootstelling aan kwarts bij het bewerken van bouwmaterialen. Wanneer er een stofwolk in de ademzone zichtbaar is, wordt het werk stilgelegd en volgt meteen een boete. Indien er wel maatregelen zijn getroffen, maar deze zijn niet afdoende, dan volgt een boete of waarschuwing.Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl