Voetbalstadion wordt zonne-energiecentrale

12-09-2013 Voetbalstadion Euroborg in Groningen gaat dienen als zonne-energiecentrale. Er komen op het dak van het stadion in totaal 1.120 zonnepanelen te liggen. Dat wil zeggen: het project gaat door als er voldoende particulieren investeren in de zonnepanelen.

Het idee om van het dak van het Groningse voetbalstadion een zonne-energiecentrale te maken is een gezamenlijk project van de non-profit stichting 1miljoenwatt, energieleverancier Essent, voetbalclub FC Groningen en de gemeente Groningen.De laatste twee partijen stellen het dak van voetbalstadion Euroborg ter beschikking, waarop de ruim duizend zonnepanelen moeten komen te liggen.

Zonnepanelen
De panelen worden gefinancierd door particulieren. Gemikt wordt op supporters van FC Groningen en mensen die geen eigen dak hebben omdat ze in een flat of appartement wonen. Volgens voorzitter Sven Pluut van de stichting 1miljoenwatt woont meer dan 50 procent van de mensen in Nederland in gestapelde bouw of is niet in het bezit van een eigen dak.

Rendement
In ruil voor de investering van 550 euro per zonnepaneel, krijgen de particuliere investeerders rendement uitgekeerd. De stroom die de panelen opwekken, wordt gebruikt door FC Groningen. De club betaalt de reguliere energieprijs voor de geproduceerde energie. Het rendement wordt uitgekeerd aan de investeerders. Na 24 jaar wordt bovendien de investering van 550 euro per zonnepaneel terugbetaald.

De stad Groningen wil met dit project een stap zetten in haar ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn.

Op dit moment is 28 procent van de zonnepanelen aan de man gebracht. Er zijn er nog 800 te koop. Dat kan nog de komende 50 dagen.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl