Waterleiding van binnenuit gesaneerd met ‘kousmethode’

12-12-2014 Een oude waterleiding saneren zonder deze op te graven. In de Sittardse wijk Hoogveld is ondergronds circa 500 meter drinkwaterleiding vernieuwd met behulp van een ‘kous’ van kunsthars.

Vele kilometers drinkwaterleiding die in de naoorlogse bouwpiek zijn aangelegd, naderen volgens het Limburgse waterleidingbedrijf WML momenteel het einde van hun technische levensduur. Het waterleidingbedrijf ging op zoek naar vernieuwende manieren van saneren. Die moesten snel en duurzaam zijn, zo min mogelijk overlast bezorgen, en tegelijkertijd de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van drinkwater voor de consument blijven waarborgen.

In de wijk Hoogveld in Sittard is WML begonnen met een innovatieve ondergrondse sanering van de waterleiding met behulp van een kous van kunsthars. De technologie is het resultaat van drie jaar lang intensief samenwerken tussen onder andere WML, bouwbedrijf Heijmans, rioolrenovatiebedrijf Insituform en Koninklijke DSM.


Drinkwaterleidingen

De nieuwe kousmethodiek bestaat uit een combinatie van hoogwaardige materialen, waaronder een speciaal voor drinkwaterleidingen ontwikkelde kunsthars. De kous wordt met een drukvat in een bestaande waterleidingbuis uitgerold. Daarna wordt de kous met warm water gevuld. Door de temperatuurstijging hardt het materiaal uit en ontstaat er binnen 24 uur een volwaardige waterleidingbuis die voldoet aan de strenge eisen die in de drinkwatersector worden gesteld, zowel voor hygiëne als voor functionaliteit.

Deze werkwijze leidt volgens WML tot zo’n drie keer sneller saneren dan bestaande methoden. En doordat de bestaande leiding niet hoeft te worden opgegraven wordt de overlast volgens het waterbedrijf geminimaliseerd.

De sanering van het waterleidingtracé in de Sittardse wijk Hoogveld is naar verwachting eind december voltooid.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over het aanschaffen van normen of trainingen, neem contact op met NEN Klantenservice.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bouw & Installatie.

015 2690 324

bi@nen.nl