Machinebouw & Transport nieuws

Overzicht machinebouw nieuws

Training Functional safety in de machinebouw bevordert veiligheid en betrouwbaarheid

29-06-2020 ‘Ik vind het heel leuk om mensen vanuit mijn passie voor het vak iets bij te brengen en ze mee te nemen in het verhaal. Dus niet alleen saai vertellen waaruit zo’n norm bestaat, maar juist uitleggen waarom een norm tot stand is gekomen en wat de achtergrond is.’ Aan het woord is Martijn Drost, al meer dan tien jaar actief bij NEN, als docent, deelnemer aan normcommissies en als schrijver van normen. Hij vertelt over de training Functional safety in de machinebouw.

Lees meer

NEN-EN-ISO 12100, de start voor een veilige machine

22-06-2020 Met ruim elfhonderd normen die geharmoniseerd zijn in het kader van de Machinerichtlijn, is het vaak lastig om te bepalen welke norm(en) u, als machinebouwer nodig heeft. Er is echter een norm die altijd van toepassing is, namelijk NEN-EN-ISO 12100, Veiligheid van machines - Algemene ontwerpbeginselen - Risicobeoordeling en risicoreductie.

Lees meer

Geluid op de werkvloer: Inkopen van stille machines

22-06-2020 Geluid is altijd en overal en zeker op de werkvloer. Hoe stiller het op de werkvloer uiteindelijk is, hoe beter dat is voor de werknemers. Te veel geluid leidt onder andere tot gehoorproblemen (lange termijn), concentratieverlies, elkaar niet kunnen horen . Juist op cruciale momenten en ook op een moment dat iemand een acuut probleem heeft.

Lees meer

Leer risico’s inschatten tijdens training introductie ATEX-richtlijnen en explosieveiligheid

26-05-2020 ‘Er is nog steeds te weinig kennis van explosieveiligheid in Nederland. Ik vind het enorm interessant.’ Omdat hij het ook nog eens razend leuk vindt om mensen iets te leren en om zijn kennis over te brengen, werd Hans Broekmeulen docent bij NEN. Hij verzorgt al meer dan veertien jaar trainingen, onder meer de introductie ATEX-richtlijnen en explosieveiligheid.

Lees meer

Training Richtlijn Drukapparatuur helpt gevaarlijke situaties voorkomen

18-04-2020 Het is eigenlijk heel natuurlijk verlopen. Het afgelopen jaar nam Robbert-Jan Kaagman verschillende keren de NEN-training Richtlijn Drukapparatuur (PED en NEN-EN 13445-1) over van zijn collega. Dat beviel de ontwerpbeoordelaar en inspecteur van drukapparatuur bij DNV GL zo goed dat hij vanaf nu de vaste docent is. Hij heeft de training gelijk maar even flink opgeschud. Omdat het niet alleen nuttig, maar ook leuk moet zijn om eraan mee te doen.

Lees meer

Herziening praktijkrichtlijnen voor koelinstallaties gepubliceerd

13-02-2020 De Nederlandse Praktijkrichtlijnen (NPR) voor toepassing van brandbare koudemiddelen en CO2 zijn herzien. Het gaat hierbij om NPR 7600 en NPR 7601. NPR 7600 gaat over de toepassing van brandbare koudemiddelen in stationaire koelinstallaties en warmtepompen. NPR 7601 is van toepassing op koelinstallaties en warmtepompen met koudemiddel koolstofdioxide.

Lees meer

Europese landen stemmen vóór de ontwikkeling van gezamenlijke standaarden hyperloop

12-02-2020 De ontwikkeling van de hyperloop heeft een belangrijke nieuwe mijlpaal bereikt. Europese landen stemden vóór het oprichten van een gezamenlijke technische commissie (JTC 20). De commissie, dat onderdeel is van CEN en CENELEC, heeft het doel om de methodologie en het framework voor de regulering van hyperloopsystemen te definiëren, vast te stellen en standaarden te ontwikkelen voor interoperabiliteit en veiligheidsnormen in heel Europa.

Lees meerEerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl