ATEX Richtlijnen en de normen

15-02-2016 De Europese Richtlijnen ATEX 137 en binnenkort 114 zijn gericht op de veiligheid van mensen die werken in een explosieve omgeving. Via allerlei normen worden eisen gesteld aan de explosieveiligheid van elektrotechnische installaties in die omgevingen.

Sinds ruim een jaar stelt deel 14 van de norm NEN-EN-IEC 60079 specifieke eisen aan de elektrotechnische installaties in omgevingen waar de Europese ATEX Richtlijnen van kracht zijn. Voor de inspectie van deze installaties verwijst deel 14 naar deel 17 van dezelfde norm.


Met betrekking tot onderhoud van de installatie en revisie van onderdelen ervan, zoals elektromotoren, wordt in deel 14 verwezen naar deel 19.

Zone-indeling
De NEN-EN-IEC 60079-reeks bestaat uit nog een heel aantal andere delen. Zo worden de zone-indeling met betrekking tot explosiegevaar en de classificatie van de risico’s in die zones beschreven in twee afzonderlijke delen 10-1 en 10-2. Gebaseerd op deze normdelen is in ons land de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 7910 uitgebracht. Analoog aan de Europese normdelen gaat deel 1 daarvan over gasexplosiegevaar en deel 2 over stofexplosierisico’s.

Nederlandse Praktijkrichtlijn

CE Ex-markering
De Europese Richtlijn ATEX 114 gaat ATEX 95 vervangen en stelt daarnaast via tal van andere normen eisen aan de explosieveiligheid van de afzonderlijke producten waaruit de installatie in de verschillende Atex 137-zones als geheel wordt opgebouwd. De fabrikanten en leveranciers moeten hun producten op basis van deze Europese Richtlijn CE Ex-markeren. Aan de hand van die markering kunnen engineers en installateurs bepalen of zijn de juiste producten in de juiste zones toepassen.

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl