Aangescherpte regels CE-markering slecht ontvangen

18-06-2013 De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie baalt van de aangescherpte regels voor CE-markering. “Voor ons betekent het vooral extra administratieve lasten”, meent Willem Olthof, directeur van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT).

Europese bouwproducten moet je met elkaar kunnen vergelijken. Dat bevordert vrij handelsverkeer, aldus de Europese Commissie. Nederlandse fabrikanten kijken daar anders tegenaan. Zij zien weinig meerwaarde in de regels die per 1 juli worden aangescherpt en extra papierwerk opleveren.


Vergelijken klinkt leuk, maar anders dan bij een auto of stofzuiger kiest de afnemer geen kozijn of gevelelement als eindproduct dat in een schap staat van een winkel. Hij wil een woning opknappen of bouwen”, vindt Olthof.

CE-markering vanaf 2013 met Verordening bouwproducten
De Verordening bouwproducten geldt vanaf 1 juli 2013. Deze verordening vervangt dan de voorschriften die in het Bouwbesluit 2012 staan. De voorschriften over CE-markering die in het Bouwbesluit 2012 staan, worden hiermee overbodig en worden per 1 juli 2013 uit het besluit geschrapt of aangepast aan de verordening.

Vanaf 1 juli 2013 is de CE-markering op bijna alle bouwproducten verplicht, als er een geharmoniseerde norm van toepassing is op het product. Uitzonderingen staan in artikel 5 van de verordening.

Uitleg Verordening bouwproducten

Europese kwaliteitseisen bouwproducten

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl