Bedrijven dupe van te hoge stijging OZB

06-06-2014 Gemeenten houden zich opnieuw niet aan de eigen afspraken met het Rijk om de onroerend zaakbelasting (OZB) niet te veel te laten stijgen

Dat constateert MKB-Nederland op basis van cijfers van het COELO. Dit jaar komt de OZB-opbrengst uit bedrijfspanden (niet-woningen) gemiddeld 3,4 procent hoger uit dan in 2013. Dat is bijna een procent meer dan het Rijk voor dit jaar als maximum stijgingspercentage heeft vastgesteld.


“De overheid houdt zich niet aan de afspraken!”, reageert Jos Kleiboer, directeur Beleid van Koninklijke Metaalunie op de cijfers. “De lokale lasten stijgen tot ver boven inflatiepercentage. En voor ondernemers is dat helemaal zuur want voor die groep bedraagt de verhoging soms wel tot ruim 50 procent en is hoger dan die voor inwoners.”

Elk jaar bepaalt het Rijk hoeveel de gezamenlijke OZB-opbrengst van alle gemeenten mag stijgen. Deze zogenoemde macronorm blijkt van weinig waarde, omdat er geen enkele disciplinerende werking op individuele gemeenten van uitgaat, aldus MKB-Nederland. De norm biedt ondernemers lokaal geen houvast, omdat gemeenten gewoon hun gang gaan met soms zeer forse verhogingen. Zo stijgen in bijvoorbeeld Vlagtwedde, Koggeland en Landerd de OZB-opbrengsten met respectievelijk 37, 33 en 31 procent. Ook blijkt dat veel gemeenten de OZB voor bedrijfspanden meer verhogen dan voor woningen. Tot maar liefst 53 procent méér in de provincie Noord-Holland. In Groningen is dat 37 procent. “Het giga verhogen van lokale belastingen is makkelijker voor gemeenten dan in eigen vlees te snijden als er gaten in begrotingen moeten worden gedicht. Helaas zijn bedrijven daar het meest de dupe van worden”, aldus Kleiboer.

Regionale verschillen
Regionaal gezien laten de cijfers grote verschillen zien. In de provincies Groningen en Noord-Holland stijgt de OZB met gemiddeld 5,2 en 4,6 procent het meest. Daar tegenover staan de provincies Utrecht en Zuid-Holland die met 2,0 en 2,4 procent onder de macronorm blijven.

Bron: Metaalunie

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl