Bouwsector gaat werken met stofvrij gereedschap

20-06-2013 Zeven aannemersbedrijven hebben de handen ineengeslagen om vanaf 1 januari 2014 het stofvrij werken in de bouw te stimuleren. De bedrijven willen vooral het kwartsstof terugdringen. Dat komt vrij bij de bewerking van steenachtige bouwmaterialen.

Fijnstof schadelijk is voor de gezondheid en dat geldt met name voor kankerverwekkende stoffen zoals kwarts, hardhout, chroom en nikkel. Dagelijkse blootstelling kan leiden tot longziektes en kanker. Werknemers die (veelvuldig) met stof in aanraking komen, moeten zich bewust zijn van de risico’s en op een verantwoorde, veilige en gezonde manier werken.

De bouwondernemingen Heijmans, BAM Woningbouw, Volker Wessels, Hegeman, Ter Steege groep, Van der Leij Bouwbedrijven en BAM Materieel gaan om die reden vanaf 1 januari aanstaande op al hun bouwplaatsen werken met stofvrije (hand)gereedschappen.

Gevalideerd gereedschap
Het gereedschap moet getoetst zijn op kwaliteit, gevalideerd en voldoen aan de geldende wetgeving. De aannemers gaan ook hun opdrachtgevers en onderaannemers aanspreken als het gaat om de aanpak van kwartsstof. De onderaannemers zijn vaak zzp’ers. De grote bouwbedrijven vinden dat zij een voorbeeldfunctie hebben in de keten.

Intentieverklaring stofvrij gereedschap
Om de stofvrije werkplek te realiseren hebben de bouwbedrijven de intentieverklaring ´Gebruik stofvrije (hand)gereedschappen´ ondertekend. De Inspectie SZW en TNO hebben de verklaring eveneens ondertekend.

De intentieverklaring heeft geen juridische status. De betrokken partijen zien het vooral als een manier om verantwoordelijkheid te nemen en invulling te geven aan de Arbo-wet en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Gezonde arbeidsomstandigheden
Zorg voor gezonde arbeidsomstandigheden van werknemers en het minimaliseren van overlast naar bewoners en collega's staat volgens de ondertekenaars centraal. De Inspectie SZW zal controleren en handhaven op ‘zichtbaar stof’. Als er bij boren, hakken, slijpen en zagen zichtbaar stof vrijkomt , dan wijst dit volgens de Inspectie op ‘het niet gebruiken van de juiste beheersmaatregelen of op het niet goed functioneren van de beheersmaatregelen.’

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl