CE-markering geschil op hijskranen

30-08-2013 Twee Servische bedrijven kochten hijskranen van een Nederlands bedrijf, maar vinden dat de hijskranen niet voldoen aan kwalificatie ‘new/unused’ en bovendien zijn ze niet CE-gecertificeerd.

Ze vorderen daarom terugbetaling van de koopsom. Na uitleg van de kwalificatie 'new/unused' oordeelt de rechtbank dat de kranen op dit punt beantwoorden aan de overeenkomst.
De twee Servische bedrijven (Servië behoort niet tot de EU) hebben er naar het oordeel van de rechtbank niet op mogen vertrouwen dat de kranen CE-gecertificeerd waren.

‘Niet gesteld of gebleken is dat partijen in het kader van het sluiten van de overeenkomst uitdrukkelijk hebben gecommuniceerd over het wel of niet gecertificeerd zijn van de kranen, zodat de rechtbank ervan uitgaat dat de CE-certificering toen niet met zoveel woorden aan de orde is geweest,’ aldus het oordeel van de rechtbank. De koopovereenkomsten zijn dus niet rechtsgeldig door eiseressen ontbonden. De vordering wordt daarom afgewezen.

Gerelateerde artikel CE-markering

Als tegeneis vordert het Nederlandse bedrijf schadevergoeding, die deels wordt toegewezen. Een verzoek tot machtiging om de kranen openbaar te verkopen wordt afgewezen.

Lees verder over deze rechtszaak (waarvan de uitspraak op 3 juli 2013 was) op de website van CE-Uitspraken.eu

Bron: engineersonline.nl

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl