De allereerste 3D-geprinte autobrug ter wereld getest in Groningen

27-09-2017 De eerste geprinte autobrug ter wereld is bijna klaar. De betonnen brug werd gisteren in onderdelen getest in Groningen. De volledige brug komt te staan in de omgeving van Blauwestad.

De brug is vorige maand geprint bij de TU Eindhoven. Het Amsterdamse bedrijf FDN zorgde voor de ontwikkeling.

Een brug printen vormt een uitdagende klus. Niet zozeer qua omvang, maar wel qua sterkte."Vorig jaar hadden we nog geen idee hoe we dit moesten doen, nu zijn de liggers er", zegt ingenieur Dil Tirimanna van FDN. "In China printen ze complete huizen. Maar een brug moet een enorme draagkracht hebben."

Is het printen van dit soort grote constructies de toekomst? Volgens Tirimanna in elk geval voor bruggen van 20 tot 30 meter. Maar of het heel snel de standaard wordt? Daarvoor is mogelijk nog tijd nodig. "De bouwsector is conservatief", vindt de ingenieur. "Een toepassing kan heel goed zijn, maar de markt moet het ook accepteren."

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl