Europese norm stalschermen op komst

14-02-2013 De eerste vergadering van de CEN-projectcommissie 'Side curtains ventilation systems' (stalschermen) zal eind februari plaatsvinden.

De eerste vergadering van de CEN-projectcommissie 'Side curtains ventilation systems' (stalschermen) zal eind februari plaatsvinden. Hiermee wordt gevolg gegeven aan de oproep van de Arbeidsinspectie om na enkele ongelukken met stalschermen een veiligheidsnorm te ontwikkelen.De Nederlandse norm is in juni 2012 gepubliceerd. NEN heeft een voorstel ingediend om er een Europese norm van te maken en dit voorstel is goedgekeurd.

De Nederlandse norm, NTA 8344:2012 'Stalschermen - Veiligheid', bevat veiligheidseisen voor stalschermen. De norm beschrijft onder meer een stappenplan voor risicobeoordeling. Ook is er een checklist om risico’s te verminderen en ongelukken te voorkomen.

Europees niveau
Het Nederlandse voorstel voor de ontwikkeling van een Europese norm is goedgekeurd. Inmiddels is CEN/TC 422 'PC - Side curtains ventilation systems' opgericht, waarvan NEN het secretariaat voert. Als startdocument wordt een Engelse vertaling van NTA 8344 gebruikt.

Aanmelden?
In 2013 gaat NEN van start met een normcommissie die de Europese ontwikkelingen zal volgen en beïnvloeden. Wanneer u geïnteresseerd bent in deelname, neem dan contact op met Bart van Cleef, NEN Machinebouw & Transport, telefoon (015) 2 690 169, e-mail bart.vancleef@nen.nl.

Bronvermelding: NEN dankt Wildeboer (Nieuwleusen) voor het beschikbaar stellen van de foto.


Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl