Europese praktijkrichtlijn Ecodesign gelanceerd

27-01-2014 Een ‘eco-norm’ die een eenvoudige methode bevat waarmee bedrijven hun producten kunnen optimaliseren. Deze methodiek is initieel door Vereniging FME-CWM en Koninklijke Metaalunie in samenwerking met NEN en met input van Federatie NRK ontwikkeld. Door middel van Ecodesign bij het ontwerpen van producten zijn voor de Nederlandse maakindustrie grote voordelen te behalen. De norm wordt als Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) door NEN uitgegeven.

Door bij de productontwikkeling de Ecodesign-methode toe te passen, komen bij het ontwerpproces productkenmerken als functionaliteit, kwaliteit, levertijd, kosten, materiaalgebruik, productiemethoden en ook milieuaspecten aan de orde. Met een internationale Ecodesign-richtlijn kan een bedrijf over het toepassen hiervan eenvoudiger met klanten communiceren en worden de uitkomsten sneller geaccepteerd.


NPR-CEN/TS 16524
De norm, volledig CEN/TS 16524 ’Mechanical products – Methodology for reduction of environmental impacts in product design and development’, is bij uitstek geschikt voor OEM bedrijven en hun toeleveranciers om een bestaand mechanisch product te evalueren en te verbeteren, maar kan ook worden toegepast bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Het doel van de norm is om de concurrentiepositie van de Nederlandse maakindustrie te versterken. Om het gebruik van de praktijkrichtlijn te vereenvoudigen hebben de betrokken branches een rekenhulpmiddel ontwikkeld. Bij aanschaf van de richtlijn wordt dit hulpmiddel aan leden gratis ter beschikking gesteld.

De Nederlandse overheid streeft naar verduurzaming van producten. Daarom onderschrijft ook de overheid het belang van deze richtlijn. Op 18 februari worden richtlijn en rekenhulp aangeboden aan Koen de Snoo, directeur van de directie Duurzaamheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ter gelegenheid hiervan wordt een speciaal symposium georganiseerd. Tijdens dit symposium komen de achtergrond van de richtlijn en het gebruik hiervan in de praktijk aan de order.

Deelname symposium en aanschaf NPR
Omdat Ecodesign geheel past in de duurzaamheidfilosofie van de kantoormeubelinrichter Ahrend, wordt het symposium gehouden op 18 februari in de Flagshipstore van Ahrend Inrichten bv te Amsterdam. Aanvang 14:00 uur. Deelname aan het symposium is gratis voor degenen die zich hebben aangemeld. Aanmelden kan op www.dutchecodesign.nl.

De norm NPR-CEN/TS 16524 en het rekenhulpmiddel worden op 18 februari 2014 gepresenteerd en zijn vanaf dan beiden beschikbaar in de normshop. Voor leden van Vereniging FME-CWM en de Koninklijke Metaalunie is het rekenhulpmiddel gratis.

Meer informatie
Voor meer inhoudelijke informatie over de norm of over het normalisatieproces: (015) 2 690 180 of
e-mail iv@nen.nl.

Voor meer informatie Vereniging FME-CWM: Rob van Beek,
email robert.van.beek@fme.nl.

Voor meer informatie Koninklijke Metaalunie:
Gerard Wyfker, email wyfker@metaalunie.nl.Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl