Grote bedrijven laten facturen langer liggen

07-09-2016 Ondanks allerlei initiatieven om het betaalgedrag van grote bedrijven te verbeteren is de trend in Nederland niet de goede kant op. Dat meldt het FD naar aanleiding van een onderzoek van PwC naar de ontwikkeling van het werkkapitaal bij grote bedrijven in Nederland en België.

Gemiddeld deden Nederlandse bedrijven er vorig jaar 54 dagen over om de rekeningen van leveranciers te betalen. Dat is vijf dagen meer dan in 2014. Daarvoor nam de betalingstermijn juist af.De uitkomst is interessant omdat er de afgelopen jaren veel discussie is over het betalingsgedrag van grote bedrijven.


Door hun betalingstermijnen op te rekken brengen grote bedrijven hun toeleveranciers in de problemen. Zij moeten geld lenen, maar de bank is daar lang niet altijd toe bereid.

Een aantal grote bedrijven heeft zich aangesloten bij het initiatief Betaalme.nu. Een non-commercieel initiatief vanuit het bedrijfsleven dat erop is gericht om makkelijker toegang tot liquiditeit voor het mkb te realiseren, door kapitaal vrij te maken dat in openstaande facturen opgesloten zit. In het kader van Betaalme.nu stellen grote bedrijven een manifest op waarin ze aangeven hoe ze de verwerking van facturen zodanig inrichten dat hun leveranciers uit het mkb makkelijker toegang tot liquiditeit kunnen krijgen.

PwC brengt wel een nuance aan. Grote bedrijven maken tegenwoordig meer gebruik van creatieve financieringsmodellen, waarbij een bank tussen afnemer en leverancier gaat zitten. De bank betaalt de leverancier binnen 10 dagen, maar stelt tegelijk de afnemer in staat om pas na 60 dagen of nog later te betalen. Omdat het risico van wanbetaling niet bij de leverancier (klein bedrijf) ligt, maar bij de afnemer (groot bedrijf) kan de bank deze financiering tegen relatief gunstige voorwaarden verstrekken. Grote bedrijven kunnen later betalen, maar de leveranciers krijgen wel eerder hun geld.

Bron: FD

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

advies.machinebouw@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

advies.machinebouw@nen.nl