MIT print 3D-objecten met glas

14-09-2015 Glas is een eeuwenoud bouwmateriaal en is aan een enorme opmars bezig. De architectuur lijkt er de laatste jaren verliefd op te zijn en ook 3D-printen met glas is nu door MIT letterlijk en figuurlijk in een praktische vorm gegoten.

Voor de duidelijkheid: MIT's 3D-glasprinter is niet de eerste 3D-printer die kan werken met glas. Wel biedt MIT's printer naar eigen zeggen belangrijke voordelen ten opzichte van bestaande printtechnieken.
Fragiel
3D-printtechnieken die werken met hoge temperaturen (bijvoorbeeld metaal of ceramiek) zijn in beginsel ook geschikt om met glas te werken. Helaas levert dit zeer fragiele en troebele glasproducten op. Volgens de recent gepubliceerde paper 'Additive Manufacturing of Optically Transparent Glass' kan de printer doorzichtig glas printen met eigenschappen die conventioneel geproduceerde glasproducten benaderen.

3D-printen met glas
Wat is er dan het allerbelangrijkst als je wilt 3D-printen met glas? Volgens MIT is dit temperatuur. Terwijl conventionele technieken werkten met glaspoeder op een printbed, werkt het MIT-team van begin tot eind met gesmolten glas.
Om dit te kunnen verdeelden ze de printer in secties met een gecontroleerde temperatuur. Bovenin zit een oven en smeltkroes die constant rond de 1 000 graden Celcius heet zijn. De printruimte daaronder wordt qua temperatuur net boven het smeltpunt van glas gehouden.
Via een verhitte spuitkop van aluminiumoxide wordt het glas vanuit de smeltkroes naar de printruimte vervoerd. Als de print af is wordt het 3D-geprinte object langzaam afgekoeld om te voorkomen dat het glas barst.Artikel 'Additive Manufacturing'

Normen voor additive manufacturing van groot belang in groeimarkt

De markt voor 3D-printen is booming, zo valt op te maken uit het Wohlers Report 2014. De markt groeide in 2014 met maar liefst 34,9%. Toch valt er nog veel meer uit 3D-printen te halen, zo valt te lezen in een artikel van ISO.

Materiaal
Het prototype van de printer werkt momenteel specifiek met conventioneel glas op basis van siliciumoxide, zoals dit ook in vensters wordt gebruikt. Potentieel is het wel mogelijk om andere typen glas te printen, wanneer op andere temperaturen wordt gewerkt.

Uitdagingen
De machine werkt nog niet volautomatisch. Het printen wordt aangestuurd door designsoftware, net als een conventionele 3D-printer, maar het starten, stoppen en afknippen van het glasfilament is nog een handmatige handeling. Het team van MIT zoekt hiervoor nog naar mogelijke oplossingen op basis van perslucht, knipscharen of een ventiel.MIT 3D-Printer video

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl